Heii ,vreau si eu demonstratia la fabula ' Cainele si catelul' de Grigore Alecsandrescu.Sa nu fie prea lunga,mersii.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
73
Fabula este opera epica in versuri, culta, in care necuvantatoarele capata trasaturi omenesti, autorul criticând defecte cu scopul de a le indrepta.
In opera "Cainele si catelul" de Grigore Alexandrescu este prezentata o fabula, intrucat in text se regasesc elemente specifice acesteia.
Un prim argument doveditor este prezenta personajelor necuvântătoare. Acestea sunt personificate, fiecare reprezentand tipologii umane. Cu ajutorul personajelor prezente in text (dulaul Samson, catelul Samurache si boul) se face de asemenea relatarea faptelor si întâmplărilor omenesti, aceasta fiind principala trasatura caracteristica a fabulei.
De asemenea, un alt argument este prezenta modurilor de expunere. Predominanta este naratiunea, avand rolul de a relata intamplarile prin intermediul unui narator obiectiv. Dialogul este si el prezent, dinamizand actiunea si caracterizand personaje. In textul suport sunt prezente si scurte pasaje descriprive care surprind cadrul spatio-temporal.
O ultima trasatura a fabulei pe care o aduc in discutie este structura acesteia. Fabula este alcătuită dintr-o parte mai ampla, im care se relateaza faptele, si una mai scurta, in care este prezentata morala - aceea de a nu ne increde in vorbele oricui.
In concluzie, pe baza argumentelor anterior prezentate, fac dovada ca textul suport "Cainele si catelul" este o fabula.
Alte întrebări interesante
Istorie,
8 ani în urmă
Arte,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Franceza,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Grigore Alexandrescu, creeaza o serie de fabule prin care surprinde defecte ale societatii omenesti.
"Câinele si catelul" este o fabula în versuri, având forma unei scenete, cititorul asistând la evolutia directa a personajelor.
Titlul anunta protagonis