help me plssssss dau test
Răspunsuri la întrebare
1.
1. Principiul inertiei (principiul I al dinamicii)
Un corp isi pastreaza starea de repaus relativ sau de miscare rectilinie uniforma atata timp cat asupra lui nu actioneaza alte corpuri pentru a-i modifica aceasta stare.
2. Principiul fundamental (principiul II al dinamicii)
Daca o forta actioneaza asupra unui corp ii imprima acestuia o acceleratie avand aceeasi directie si acelasi sens cu forta iar modulul direct proportional cu modulul fortei si invers proportional cu masa corpului.
3 .Principiul actiunii si reactiunii (principiul III al dinamicii)
Daca un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta numita actiune, atunci cel de-al doilea corp reactioneaza asupra primului cu o forta egala si de sens contrar, numita reactiune. Daca un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta numita actiune, atunci cel de-al doilea corp reactioneaza asupra primului cu o forta egala si de sens contrar, numita reactiune.
Definitia masei:
masa este marimea fizica ce masoara inertia corpurilor, deci cat de tare se opun ele schimbarii starii lor de miscare sau de repaus. unitatea de masura a masei in SI este kilogramul [kg]
Definitia fortei:
Produsul dintre masa corpului si acceleratia lui este egala cu forta care-i imprima corpului aceasta acceleratie
F= m * a
2.
Legile frecarii:
Forta de frecare la alunecare nu depinde de marimea suprafetei de contact dintre corpuri. Forta de frecare la alunecare depinde direct proportional de natura corpurilor aflate in contact. Marimea care ne da date despre natura suprafetelor aflate in contact se noteaza cu litera μ ( miu ) si poarta denumirea de coeficient de frecare. Coeficientul de frecare e o marime fizica care nu are unitate de masura, adica este adimensionala.
4. Asupra corpului acţionează forţele de frecare F⃗ fr, de greutate mg⃗ şi de reacţiune N⃗ .
Corpul se mişcă pe plan cu accelerația a⃗ . Aplicăm legea a doua a lui Newton:
F⃗ fr+N⃗ +mg⃗ =ma⃗ .
Orientăm axa Ox în sensul mişcării şi axa Oy în sensul forţei N⃗ . Proiectăm ecuaţia pe cele două axe:
−Ffr+mgsinα=ma,
N−mgcosα=0.
Luând în consideraţie că Ffr=μN, obţinem:
−μN+mgsinα=ma,
N−mgcosα=0.
Din ecuaţia a doua N=mgcosα şi, substituind în prima, obţinem:
−μmgcosα+mgsinα=ma,
a = (−μmgcosα+mgsinα)/m