Limba română, întrebare adresată de Musi, 9 ani în urmă

HELP!!!!
prezentati o lista ampla de meseriitraditionale pentru poporul moldovenesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ingeraselisabe
2
Ținutul Moldovei este un adevărat leagăn al culturii populare românești, în care de-a lungul timpului, talentul, spiritualitatea și temeinicia localnicilor au dus la dezvoltarea a numeroase obiceiuri, tradiții și meșteșuguri care dăinuie şi astăzi. 
Arta populară moldovenească se face remarcată mai ales datorită numeroaselor meșteșuguri tradiționale precum: țesutul, prelucrarea artistică a lemnului, pictura icoanelor, încondeiatul ouălelor, olăritul sau confecționarea măștilor populare.
Pe vremuri, multe genuri de artă populară nu proveneau nici din pasiune, nu erau nici profesie, ci alcătuiau partea firească a habitatului, iar abilităţile privind meşteşugurile se transmiteau din tată-n fiu, în familie, ca ceva firesc şi necesar. Locuitorii satelor nu trebuiau doar să semene şi să strângă roadele pământului, să se îngrijească de animale, sau să construiască o casă, ci şi să creeze obiecte de trai. Îndeletnicirile femeilor, în ceea ce priveşte obiectele casnice, ţineau în primul rând de ţesătorie. Dar pentru aceasta, mai întâi trebuia crescut inul, bumbacul sau cânepa, crescute animale pentru lână şi abia mai apoi acestea erau prelucrate şi din ele toarse fire. Războiul de ţesut era pus în funcţiune imediat după Crăciun. 
Alte întrebări interesante