Limba română, întrebare adresată de danielacristea7, 9 ani în urmă

Hey ma poate ajuta cineva?
Ce inseamna: balade populare, texte discriptive in proza, texte discriptive in versuri,texte lirice,nuvele,schite,lecturi facultative,memorii
Ofer coronita+20p

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MATHtimestory
2
balada populara este o specie a genului epic in versuri,cu actiune simpla,in care sunt prezentate intamplari petrecute cu multi ani in urma sau fapte vitejesti. in aceasta personajele sunt caracterizate prin antiteza,actiunea este liniara si prezinta un confglict bine definit. balada populara are caracter sincretic,colectiv,anonim si oral.

textele descriptive in proza reprezinta un text epic descriptiv, o descriere, in care sunt prezentate trasaturi particulare ale unui peisaj,fenomen,personaj,obiect,etc..descrierea literara este impartita astfel de tip portret si de tip tablou.


textele descriptive in versuri au aceeasi definitie ca cele in proza numai ca acesteaa reprezinta un text liric,in care descrierea se face cu ajutorul imaginilor artistice,figurilor de stil,eului liric,elemente de versificatie specifice.


textele lirice sunt operele literare in care sunt exprimate in mod direct gndurile si sentimentele scriitorului cu ajutorul eului liric,iar acesta de obicei se relateaa la persoana1,insa poate fi si la persoana a 2 a


nuvela este o specie a genului epic in proza,cyu un singur fir narativ,avand un conflict unic si concentrat,cu personaje bine descrise.


schita este o specie a genului epic,in proza,de dimeniuni mici,cu o actiune restransa la acre participa putine personaje,surprinse intr-un mod semnificativ si relativ scurt.


lecturile facultative sunt lecturile obligatorii precum romanul "adolescentul miop" de mircea eliade,"hanu-ancutei" de mihail sadoveanu...etc...


memorii-este o specie a literaturii autobiografice,in care evenimentele redate sunt experiente personale.(memorie)





     ASTEPT CORONITA SI CELE 20 DE PUNCTE!! :D
Alte întrebări interesante