Biologie, întrebare adresată de elizaflo, 8 ani în urmă

-Hormonii si efectele lor proiect cu tot ce fac ei .(Dau coroana !!)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 1234go
1
HORMONII
Hormonii sunt substante chimice elaborate de celule specializate care pe cale sanguina ajung la organele sensibile la actiunea lor unde exercita actiuni reglatoare asupra proceselor metabolice.Celulele specializate in elaborarea unui hormon sunt,in general,grupate in unitati anatomice distincte,glande endocrine.
Hormonii constituie punctele de jonctiune sau nodale de comunicare intre celule,fara de care cresterea armonioasa si diferentierea celulelor ar fi imposibila.Cele mai dezvoltate puncte de jonctiune,de comunicare sunt sinapsele,un contact specializat intre neuroni.
Un impuls nervos transmis prin membrana unui neuron se realizeaza cu eliberarea unei substante chimice transmitatoare,care trece liber dintre celulele sinapselor si initiaza un impuls nervos inb al doilea neuron.Secretia de hormoni in sistemul circulator este un tip major de comunicare intre celulele animale.
Glande endocrine
Glandele cu secretie interna elimina hormonii secretati in mediul intern al organismului,sange si limfa,spre deosebire de glandele exocrine care elimina produsii secretati in mediul extern al organismului. Numarul real al componentelor sistemului endocrin este mai cuprinzator,intrucat unele glande sunt alcatuite din mai multe componente distincte ca structura si produc hormoni diferiti ca structura si actiune.
Exemplu: hipofiza are trei regiuni distincte si produce aproximativ 10hormoni diferiti, iar pancreasul produce atat hormone cat si enzime.
Reglarea secretiei hormonale
Formarea hormonilor active in organism are loc in mod continuu,in cazul unui necesar marit de hormone, glandele endocrine sunt influentate pe cale nervoasa si umorala sau prin intermediul receptorilor proprii ai celulelor galndulare in vederea unei productii mai mari sau mai mici de hormone.Astfel o scadere a glucozei din sange duce la o diminuare in producerea si eliminarea insulinei ca urmare a dispozitivelor pentru inregistrarea continutului de glucoza plasmatica de la nivelul celulelor secretorii.
Hormoni hipofizotropi sau factori de eliberare hipotalamici
Hormonii hipofizotropi,numiti si hormoni de eliberare hipotalamici sau factori de eliberare sunt de origine hipotalamica si indeplinesc rolul de stimulare sau de inhibare a hormonilor propriu-zisi, in general, indeosebi acelor tirodieni iodurati. Ei actioneaza direct la nivelul adenohipofizei prin reglarea secretiei adenohipofizari. Hormonii hipofizotropi hipotalamici,cu exceptia celui a hormonului de crestere, nu prezinta specificitate de specie in regnul animal.
Forme de vehiculare si de eliminare a hormonilor
O carecteristica esentiala a hormonilor o constituie faptul ca ei isi indeplinesc rolul,in general,la distanta de locurile lor de formare,in asa fel ca odata eliberati din tesuturile endocrine sunt transportati in intregul organism.Calea principala de vehiculare a hormonilor este calea sanguina,numita hemocrinie.Din cantitate de hormoni secretati.cea mai mare parte sunt deversati in venele care pleaca de la fiecare organ si ajung in acest fel in arborele circulator. Dupa vehiculare, hormonii sunt apoi preluati de catre celulele diferitelr tesuturi si organe.
Alte întrebări interesante