Limba română, întrebare adresată de danielp31ylq, 8 ani în urmă

Hronicul si cantecul vârstelor rezumat de o pagina va rog urgent​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de flors3031
0

Răspuns:

Capitolul 1-Blaga a vorbit prima data la vârsta de patru ani. Cu ceva timp in urma, Letiția fata mai mică murise întru-un accident.

Capitolul 2 – Se descrie casa unde se povestește despre ceasul vechi din salon. Şi se termină cu descrierea tatălui care era pasionat de literatura.

Capitolul 3 – Primii prieteni erau fete, dar adevăraţii prietenii erau Vasile, Roman şi Tudorel. Împreună cu ei ducea gâştele, dar într-o zi le-a pierdut si le-a recuperat tatăl său plătind o sumă de bani.Un câine turbat l-a muşcat pe prietenul său, care a mers in Ungaria pentru tratament.

Capitolul 4 –Tatăl său a cerut adunarea pământurilor dar sătenii nemulţumiţi, ajunși la disperare au luat masuri drastice.

Capitolul 5 –Blaga era superstiţios în copilărie, crezând în basmele mamei si chiar într-o zi a avut impresia că este urmărit de cer.

Capitolul 6 –Părinţi l-au îndemnat sa meargă la şcoala la cinci ani dar refuză aşa că începe la vârsta de şase ani. În aceea iarnă explodase soba prin aceasta faptă dovedindu-se încă o dată că mama sa este o femeie puternică.

Capitolul 7 –De Sfântul Ilie în fiecare an se juca o piesă de teatru pe scena improvizată la care participa şi el împreună cu prietenii săi.

Capitolul 8 –Toţi se gândeau cum era să fie morţi deoarece în fiecare vară când un copil se ducea la moară murea. În aceea vară moara a luat viaţa unui biete fetiţe conştiincioase.

Capitolul 9 – La 1 septembrie era la Sebeş, înscris la o şcoală unde elevii sunt aşezaţi în bănci pe baza răspunsurilor la oră. Blaga a ajuns în prima bancă, unde ramane un an întreg. Mergea în fiecare sâmbătă în sat pentru a-şi vizita familia deşi era interzis.

Capitolul 10 – Devine din ce în ce mai credincios, deşi mama sa era preoteasă, se ducea la biserică numai de Paşte şi Crăciun.

Capitolul 11 –Într-o zi când s-a dus la şcoala era sărbătoare se împline-au 100 ani de la moartea lui Schiller, în această zi elevii primesc gratuit cărţi.

Capitolul 12 –În vacanţa de vară merge la munte împreună cu familia unde îşi face mulţi prieteni noi. Blaga este fascinat de peisajul de la Bistriţa menţionând că vrea cu orice chip să se întoarcă aici şi altă dată.

Capitolul 13 – În anul 1904 începe o secetă, primind în ajutor porumb din America reprezentând un semn al speranţei pentru Blaga.

Capitolul 14 –Tatăl şi Liviu discută despre tema unui ziar „Semănătorul". Unul dintre profesori, prezintă o simpatie deosebită pentru Blaga.

Explicație:

Alte întrebări interesante