Limba română, întrebare adresată de The14king1, 9 ani în urmă

I. Identifica propozitia subordonata predicativa din textele urmatoare si apoi efectueaza contragerea :

1) Baiatul cu care ucenicise George ajunsese sa fie mana dreapta a imparatului .
2) Domnita Chiajna, sta langa dansii si-I suduia cu aspre cuvinte , aratandu-le ca datoria lor este sa alerge prin cetate, sa a dune luptatori si sa vanda cu al lor sange cinstea tronului si a neamului lor .
3) Porunca sultanului este ca tu esti mazil si ca trebuie sa plecI cu toata casa ta , cu fii si ginerii , la Constantine pol .
4) Asta inseamna ca se apropie sfarsitul , se gandi bolnavul , si pe portita gandului simtea cum se furisa in gol amenintator , o dâră de groază care parea ca-i placuta.
5) Râvna lui era sa fie bine cu toata lumea , sa nu jigneasca pe nimeni si astfel sa se strecoare prin viata aceasta plina de dureri.
6) Adevarul este ca , dupa ce s-a ivit la lumina zilei si a inceput sa alerge pe stanci, firul de apa nu pierdea o singura clipa legatura ci o infinitate zacaminte lichide .


Iar daca se mai poate : II .sa prezentati in maxim 5 randuri , semnificatia titlului poeziei "Amurg de noiembrie" scrisa de Mihai Codreanu. ( daca nu , macar doar primul exercitiu , imi trebuie neaparat si Sper din tot Sufletul sa ma puteti ajuta )

Este urgent ! Va rog sa ma ajutati ! Va multumesc !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
1) Baiatul cu care ucenicise George ajunsese mana dreapta a imparatului 

2) Domnita Chiajna, sta langa dansii si-I suduia cu aspre cuvinte , aratandu-le ca datoria lor este alergatul prin cetate, adunatul luptatorilor si vândutul cu al lor sange cinstea tronului si a neamului lor.

3) Porunca sultanului este mazilirea si ca trebuie sa plecI cu toata casa ta , cu fii si ginerii , la Constantinepol .

4) Asta inseamna apropierea sfarsitului, se gandi bolnavul , si pe portita gandului simtea cum se furisa in gol amenintator , o dâră de groază care parea ca-i placuta.

5) Râvna lui era binele cu toata lumea , sa nu jigneasca pe nimeni si astfel sa se strecoare prin viata aceasta plina de dureri.
 
6) Adevarul este ca, dupa ivirea lui la luminii zilei a inceput sa alerge pe stanci, firul de apa nu pierdea o singura clipa legatura ci o infinitate zacaminte lichide .


The14king1: Mersi !
Utilizator anonim: https://brainly.ro/tema/3429225
Utilizator anonim: aceasta e tema, sa verifici daca va raspunde cineva
The14king1: Ok . Ms ☺
Alte întrebări interesante