Limba română, întrebare adresată de abrudanvalentina2000, 8 ani în urmă

ia S ile eri;s ant ca { ii Verificați-vă cunoştinţele: a) Prezentați relația dintre întâmplare şi cel care o relatează. Cui i se adresează naratorul? mil b) Ce a însemnat pentru Grivei să slujească în $ credință? zii. că. c) Ce sentimente nutreşte Grivei față de toți ai casei"? d) De ce jalea devine în sufletul câinelui o ,,jale e, adâncă"? s e) Ce îl determină pe Grivei să părăsească locul ta în care trăise? ic f) Ce impresie de ansamblu se desprinde din Is finalul textului? rf g) Care sunt atributele care fac din textele lui de Emil Gârleanu povestiri de neuitat? re​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
1

Exercițiul se bazează pe textul "Grivei" de Emil Gârleanu, scriere ce face parte din volumul "Din lumea celor care nu cuvântă".

După ce citim textul, răspundem astfel întrebărilor:

a) Prezentați relația dintre întâmplare şi cel care o relatează. Cui i se adresează naratorul?

Cel care relatează pare să cunoască tot ce li se întâmplă personajelor, adică este narator omniscient. Naratorul se adresează cititorului, relatarea evenimentelor se face la persoana a III-a.

b) Ce a însemnat pentru Grivei să slujească în credință?

Pentru Grivei a însemnat să slujească în credință faptul că și-a păzit curtea în care a trăit timp de 20 de ani. Nu conta dacă era vară sau iarnă, nu stătea deloc în cușca lui și curteiera grădina pentru a da „de ştire că nu e chip să te poţi apropia de casa stăpânului” său.

c) Ce sentimente nutreşte Grivei față de toți ai casei?

Chiar dacă toți ai casei blestemau cățelul fiindcă le tulbura nopțile cu urletul său de durere, Grivei îi înțelegea și-i privea cu ochi blânzi.

d) De ce jalea devine în sufletul câinelui "o jale adâncă"?

Jalea devine în sufletul câinelui "o jale adâncă" deoarece îl vede pe stăpânul lui, pe care-l știa de când era copil și cu care se jucase de atâtea ori, cum se apropie de el ținând ceva în mâini, la spate, ceva cu care urma să-i curme suferința.

e) Ce îl determină pe Grivei să părăsească locul în care trăise?

Pe Grivei îl determină să părăsească locul în care trăise faptul că-i părea rău să moară acolo, “în mijlocul lucrurilor de care n-ar fi vrut niciodată să se despartă, sub privirile care nu se mai îndreptau spre el prietenoase”.

f) Ce impresie de ansamblu se desprinde din finalul textului?

Din finalul textului se desprinde o impresie de ansamblu tristă, destul de nemiloasă. Finalul textului aduce sfârșitul tragic al cățelului, care dă o adevărată lecție de devotament față de stăpânul său, din prima până în ultima clipă a vieții sale.

g) Care sunt atributele care fac din textele lui de Emil Gârleanu povestiri de neuitat?

Textele lui Emil Gârleanu sunt povestiri de neuitat datorită felului în care sunt relatate, cum sunt descrise personajele și întâmplările, prin modul în care personifică necuvântătoarele și transmite sentimentele acestora cititorului și prin faptul că după fiecare poveste citită poți trage o învățătură valoroasă.

Alte titluri din volumul "Din lumea celor care nu cuvântă" de Emil Gârleanu poți vedea aici: https://brainly.ro/tema/314725

Spor la teme!

#SPJ9


abrudanvalentina2000: Mulțumesc frumos!
Alte întrebări interesante