Religie, întrebare adresată de adelinaade2si1, 9 ani în urmă

idei va rog mult--->realizati un eseu de minimum doua pag. cu titlulu "Moise-mijlocitor,profet si legiuitor" in care sa evidentiati rolul jucat de Moise in istoria poporului evreu si semnificatia celor patruzeci de ani de pribegie.
Rog seriozitate

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 7FaYdee
1
Moise- Una din cele mai importante profetii mesianice le-a fost transmisa evreilor , de catre Moise .Pentru evrei , Moise e extrem de important , chiar mai important de catre Avraam ,parintele evreilor. De mii de ani ei, l-au privit cu respect pe Moise, maretul lor profet si legiuitor.El a fost un lider unic , si nu numai. Era profet , preot , invatator si legiuitor.Nici un alt profet nu a mai avut atatea functii.
  Dupa traditia religioasa a lor (a evreilor ), el este cel care aprimit Legea Divina (Tora-cele 5 carti ale lui Moise) si fondatorul religiei evreilor -iudaismul , care mai e numita si mozaism, dupa Moise.
La ortodocsi , el este vazut ca proorpc , si cel ce a dat legile vechi (primele cinci carti ale Scripturii).
Moise a fost crescut , educat si instruit la curtea faraonului Egiptului.in Biblie e povestita nasterea lui Moise , si salvarea acestuia de catre fiica faraonului.E de mentionat ca originea sa evreiasca ,era cunoscuta atat lui cat si egiptenilor. Se spune ca era frumos si inteligent , si chiar fata faraonului credea ca el va urma la tron.In unele scrieri ,se povesteste ca alesese cariera militara ( comanda armata egipteana cu succes intr-o batalie intre Egipt si Etiopia), de aici si indemanarea sa cu care a scos poporul evreu din Egipt .
In Evrei 11,24-26, se povesteste cumpana in care e prins Moise : sa stea cu evreii sau cu egiptenii. Dare decizia sa e hotarata in urma uciderii paznicului egipten . Aceasta fapta a sa e descoperita de faraon , care decide sa il omoare , si astfel Moise e nevoit sa fuga din Egipt.
Dupa cum ne povesteste Biblia , intr-o zi gaseste un rug ce ardea , dar nu se mistuia, si astfel vorbind cu Dumnezeu (unicul Yahve) el primeste misiunea de a elibera pe evrei din sclavia egipteana .
Moise ajunge in Egipt , unde il intalneste pe fratele sa Aaron. Ei se prezinta in fata faraonului pentru a cere eliberarea poporului evreu , dar sunt refuzati .
Atunci Dumnezeu ii anunta ca va rimite 10 urgii (Plagi) asupra Egiptului: inrosirea Nilului , broaste , paduchi , musti ,moartea vitelor , bube,ploaia de foc si piatra , intunericul de 3 zile ,moartea intailor nascuti .
In urma acestor Plagi , moare fiul faraonului , si acesta decide sa ii lase pe evrei sa plece.Biblia ne da si numarul evreilor :cinci sute de mii de barbat si un mulion cinci sute de mii de femei si copii, printre care si familia lui Moise ( fratele sau Aaron si sora sa Miriam).Ajunsi la Marea Rosie ,Faraonul isi schimba hotararea si trimite trupe dupa Moise . Multimea era  nemultumita , unii spuneau ca era mai bine in Egipt dacat sa moara in desert, dar o furtuna de nisip ii inconjoura pe egipteni.Astfel are loc un miracol prin voia lui Dumnezeu -Domnul ii porunceste sa isi ridice toiagul spre mare.
In drum spre Sinai , ajunsi in desert , raman fara mancare si apa.Moise ii cere Domnului mancare si apa , iar Acesta ii trimite din cer mana cereasca, si ii spune sa loveasca cu toiagul stanca , pentru a scoate apa .
Ajunsi la muntele Sinai , Moise ii lasa conducerea poporului , fratelui sa Aaron , si urca pe munte unde ramane 40 de zile. In timpul acesta ,evreii uita de Dumnezeu , si il forteaza pe Aaron sa faca o statuie din aur cu bijuteriile lor,sub forma uni vitel.
Intorcandu-se cu Tablele  celor 10 Porunci, Moise se maniaza pe evrei , si sparge tablele, si arunca idolul.
 Multe semne si minuni a afacut Moise prin voia Domnului ,a dat sfaturi si a purtat de grija poporului israielit .Inainte de sfarsitul sau , Moise a binecuvantat pe poporul lui Israel , si fiiecare semitie.Biblia ne povesteste despre faptele si viata lui Moise, ce a murit la o varsta inaintata (peste 120 de ani ) , fara sa apuce a vedea pamantul  fagaduintei.

adelinaade2si1: tu l-ai scris?
bmihail20: e bun , da mai corecteaza unele cuvinte
Alte întrebări interesante