Biologie, întrebare adresată de Flori4877, 8 ani în urmă

Ideile principale de la lectia fotoreceptia , conducerea nervoasă și senzația vizuală​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alexutu1234
0

-celulele fotoreceptoare sunt conuri pentru vederea la lumina, detalii, sensibile la culoare, in nr de 6-7 milioane si bastonase pentru vederea alb negru, in numar de 125 milioane.

-celulele fotoreceptoare sunt sensibile la lungimi de unda cuprinse intre 490-770nm (albastru 450, verde 550, rosu 700)

-pigmentii vizuali (iodopsina si rodopsina) sunt descompusi de energia fotochimica, determinand depolarizarea membranei cel. fotoreceptoare => impuls nervos

-protoneuronul caii este reprezentat de cel bipolare, deutoneuronul de cel multipolare. Axonii cel multipilare formeaza nervul optic (cu info de la un singur ochi) , care apoi se incruciseaza formand chiasma optica din care ies tracturile optice (cu info. de la ambii ochii), tritoneuronul este in corpul geniculat lateral (deci in metatalamus). Axonii lui formeasa radiatiile optice care se proiectează in ariile vizuale principale si secundare, din jurul scizurii calcarine. Fiecare celula receptoare are un punct specific de proiectie, macula lutea (pata galbena) fiind cel mai bine reprezentata in partea posterioara a lobului occipital.

-senzatiile vizuale se formează prin fuziunea imaginilor provenite de la fiecare ochi => vederea in adancime, 3D (se numește stereoscopica). Vederea la lumina de numeste fotopică, iar cea la intuneric scotopică. Extirparea ariilor vizuale principale duce la orbire, iar celor secundare la afazie vizuala.

Asta e rezumatul, selectezi ce ti se pare mai important.

Alte întrebări interesante