Identifică descrierea potrivită pentru fiecare figură istorică. Vlad Tepes Alexandru Ioan Cuza Ştefan cel Mare Mihai Viteazul Mircea cel Bătrân Caroll Domn al Moldovei (sec. XV - XVI) A luptat cu toţi vecinii săi: Ungaria → bătălia de la Baia + Polonia → bătălia de la Codrii Cosminului + Imperiul Otoman → zeci de bătălii, dintre care cele mai importante au fost cele de la Vaslui şi Războieni. A reuşit să-şi apere ţara de statele vecine care doreau să o ocupe. Domn al Ţării Româneşti (sec. XIV - XV) A luptat cu Imperiul Otoman (turcii) în bătăliile de la Rovine şi Nicopole. A reuşit să-şi apere ţara de ocupaţia turcilor. Domn al Moldovei (din 5 ianuarie 1859 - sec. al XIX-lea) şi al Ţării Româneşti (din 24 ianuarie 1859 → Ziua Unirii Principatelor). Prin dubla sa alegere, s-a înfăptuit Mica Unire: Moldova şi Ţara Românească. A făcut mai multe reforme care au modernizat statul, printre care: A împroprietărit ţăranii cu pământ. A introdus gratuitatea şi obligativitatea învăţământului primar. Domn al Țării Româneşti (sec. al XVI-lea) A luptat cu otomanii în bătăliile de la Călugăreni şi Giurgiu, învingându-i. A realizat prima unire a Ţărilor Române: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova în anul 1600, Domn al Ţării Româneşti (sec. al XV-lea) A condus autoritar → a pedepsit leneşii, hoţii şi pe cei care nu-l ascultau, condamnându-i la moarte prin tragere în ţeapă. A luptat cu otomanii în celebrul ,,Atac de noapte" (românii deghizati în turci i-au atacat noaptea provocându-le mari pagube). Primul rege al României (sec. XIX-XX) De origine germană, a fost adus şi ales domnitor al României în 1866. Din 1881, a fost încoronat rege al României. În timpul său, a fost elaborată prima Constituţie (legea fundamentală după care se conduce stat) şi a fost obţinută independenţa României de la Imperiul Otoman (în urma Războiului de Independenţă). Pe 9 mai 1877 a fost proclamată independenţa României.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Vlad Tepes⇒ Domn al Ţării Româneşti (sec. al XV-lea) A condus autoritar → a pedepsit leneşii, hoţii şi pe cei care nu-l ascultau, condamnându-i la moarte prin tragere în ţeapă. A luptat cu otomanii în celebrul ,,Atac de noapte" (românii deghizati în turci i-au atacat noaptea provocându-le mari pagube).
Alexandru Ioan Cuza⇒. Domn al Moldovei (din 5 ianuarie 1859 - sec. al XIX-lea) şi al Ţării Româneşti (din 24 ianuarie 1859 → Ziua Unirii Principatelor). Prin dubla sa alegere, s-a înfăptuit Mica Unire: Moldova şi Ţara Românească. A făcut mai multe reforme care au modernizat statul, printre care: A împroprietărit ţăranii cu pământ. A introdus gratuitatea şi obligativitatea învăţământului primar.
Ştefan cel Mare⇒Domn al Moldovei (sec. XV - XVI) A luptat cu toţi vecinii săi: Ungaria → bătălia de la Baia + Polonia → bătălia de la Codrii Cosminului + Imperiul Otoman → zeci de bătălii, dintre care cele mai importante au fost cele de la Vaslui şi Războieni. A reuşit să-şi apere ţara de statele vecine care doreau să o ocupe.
Mihai Viteazul⇒Domn al Țării Româneşti (sec. al XVI-lea) A luptat cu otomanii în bătăliile de la Călugăreni şi Giurgiu, învingându-i. A realizat prima unire a Ţărilor Române: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova în anul 1600.
Mircea cel Bătrân⇒Domn al Ţării Româneşti (sec. XIV - XV) A luptat cu Imperiul Otoman (turcii) în bătăliile de la Rovine şi Nicopole. A reuşit să-şi apere ţara de ocupaţia turcilor.
Carol l⇒Primul rege al României (sec. XIX-XX) De origine germană, a fost adus şi ales domnitor al României în 1866. Din 1881, a fost încoronat rege al României. În timpul său, a fost elaborată prima Constituţie (legea fundamentală după care se conduce stat) şi a fost obţinută independenţa României de la Imperiul Otoman (în urma Războiului de Independenţă). Pe 9 mai 1877 a fost proclamată independenţa României.
Explicație: