Limba română, întrebare adresată de nicoletasandor3, 8 ani în urmă

Identifica in enunțurile date mai jos pe cele corespunzătoare introducerii,cuprinsului si încheierii,ordoneazale si scrie textul obținut.Marcheaza cu alineat cele trei părți ale textului.Gaseste un titlu.
Pana la primul clopoțel au mai rămas câteva zile.Am aflat ca avea sa fie noua mea scoala.In luna Iunie ,ne-am mutat in cartierul Baratiei.Mirosul de var si de tencuiala se îmbina ciudat cu mirosul florilor de trei din cartier.Astept cu nerăbdare sa îmi cunosc noii colegi!In mijlocul cartierului se înaltă o clădire roșie de cărămida .Pe la sfârșitul lunii August,m-am alăturat copiilor care au mers sa dea o mâna de ajutor la curățenie .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
56

Salut!

Identifică în enunțurile date mai jos pe cele corespunzătoare introducerii, curpinsului și încheierii, ordonează-le și scrie textul obținut. Marchează cu aleineat cele trei părți ale textului. Găsește un titlu.

______

Răspuns:

  • Titlu

Din nou la școală

  • Introducere

În luna iunie, ne-am mutat în cartierul Bărăției. Mirosul de var și de tencuială se îmbina ciudat cu mirosul florilor de tei din cartier.

  • Cuprins

În mijlocul cartierului se înălța o clădire roșie de cărămidă. Am aflat că avea să fie nouă mea școală. Pe la sfârșitul lunii august, m-am alăturat copiilor care au mers să dea o mână de ajutor la curățenie.

  • Încheiere

Pănă la primul clopoțel au rămas câteva zile. Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu noii colegi.

______

Explicații:

Regula generală în elaborarea unei compuneri  este că aceasta trebuie să conțină introducere, curpins și încheiere. Acestea sunt incluse în alineate separate:

  • introducerea - prezintă locul („în cartierul Bărăției”), timpul („în luna iunie”) desfășurării acțiunii și uneori personajele;
  • cuprinsul - stabilește cauza desfășurării evenimentelor (construirea școlii noi) și personajele participante la acțiune („m-am alăturat copiilor”);
  • încheierea - arată cum se sfârșesc întâmplările sau o concluzie pe care o putem desprinde din faptele prezentate sau o impresie personală (nerăbdarea de a reveni la școală).
Alte întrebări interesante