Limba română, întrebare adresată de alessiazamfir, 9 ani în urmă

identifică ipostaza eului liric in poezia "O, rămâi..." de mihai eminescu si motivează prezenţa acestuia prin marcile lexico-gramaticale.
coroniţa +34 de puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de britanny
29
Ipostaza eului liric in aceasta poezie este cea de indragostit, fiind remarcata prin prezenta marcilor lexico-gramaticale specifice:la mine, te iubesc, numai eu stiu sa le ascult. Indragostitul isi manifesta dorinta puternica si aceea fiind de a-si pastra iubita ideala aproape de inima sa.
Răspuns de crinairin
34
Versul ,,O,ramai,ramai la mine'' este rugaciunea padurii(naturii) de a ramane alaturi de poet.Eul liric se face remarcat prin verbele la persoana intai(,,iubesc'',,,stiu'',,,sa ascult'',...) si forme pronominale la persoana intai(,,eu'') si a doua(,,te'',,,tai'').Eul liric se afla in mai multe ipostaze,precum:confesiva(isi marturiseste gandurile si sentimentele prin intermediul figurilor de stil,exclamatiei(,,Te iubesc atât de mult!''),intrebarii retorice de la finalul poeziei,,Unde eşti, copilărie,/Cu pădurea ta cu tot?''),meditativa(,,Anii tăi se par ca clipe,/Clipe dulci se par ca veacuri."-semnifica gandurile poetului asupra trecerii vietii),nostalgica si completativa(admiratia frumusetii naturii).
Alte întrebări interesante