Limba română, întrebare adresată de Laura2006111, 8 ani în urmă

Identifică modalitățile de caracterizare din textul Prâslea și merele de aur.Va rog acum dau coroana.Urgent


Laura2006111: multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
2
              

            Personajul principal al basmului, Prâslea este o imagine generalizatoare a binelui. Numele redă particularitatea eroului: cel mic, dar si cel mai viteaz. Trăsăturile lui se deslușesc din faptele si evenimentele în care se implica, desfășurate pe tărâmul nostru, dar si pe celălalt, în relațiile cu alte personaje. 
           La început, împăratul nu îl bagă în seama, dimpotrivă, îl ironizează, făcându-l „ nesocotit ” și ” mucos ”. În opoziție cu frații săi, siguri de izbândă, Prâslea este modest ” Eu nu mă încumet (...) a prinde hoții, ci zic că o încercare de voi face și eu nu poate să-ți aducă nici un rău. ”. Isteț, cu simț practic, își face un plan ingenios, se așează între doua țepușe pentru a birui somnul și își ia ” cărțile de citit ”. Indemânatic în a mânui arcul si săgețile, reușește să rănească hoțul si să duca imparatului merele de aur.
             Acesta, plin de curaj, cere ca frânghia ” să fie slobozită ” pana la capat, ajungand pe taramul celalalt. Eroul n-ar putea reusi fara ajutoare, este vorba de un corb care ” fără a mai întârzia, aduse în unghiile sale seu, puse peste viteazul Prâslea și prinse mai multă putere.”
               
Basmul se incheie fericit, cu nunta eroului. In actiunile acestuia intervine supranaturalulse poate metamorfoza in flacara, arunca cu buzduganul mai departe decat zmeii, isi taie o bucata din carte din pulpa piciorului pentru a hrani pasarea zgripsor in timpul zborului, intelege graiul corbului. 
             Cinstit si viteaz, intelept si generos, Prâslea invinge tot ce reprezinta răul, fiind un simbol al triumfului ideii de bine. 



Alte întrebări interesante