Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Identifică pronumele și adjectivele pronominale demonstrative din textele date, menționând felul acestora și funcția sintactică. Va rog,este urgent!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
63

3. Identifică pronumele și adjectivele pronominale demonstrative din textele date mentionând felul acestora și funcția sintactică.

a. El își puse nadejdea în întâmplarea aceasta și îşi zise: "Îmi voi incerca norocul. De voi izbuti să înduplec pe împăratul a ierta pe acești oameni de la moarte, mă voi încumeta să mă însărcinez și cu cealaltă treabă; lară de nu, sănătate bună! Mă voi duce de unde am venit. Asta sa fie norocul meu: niciodată nu strică cineva să faci o incercare."

Și astfel, poftindu-și unele ca acestea, aide, aide, ajunge la curtea împărătească.

(Greuceanu, text cules de Petre Ispirescu)

  • aceasta - adjectiv pronominal demonstrativ de apropiere (se acordă în gen număr și caz cu substantivul determinat "întâmplarea" - feminin singular, acuzativ), funcția sintactică de atribut adjectival.

  • acești - adjectiv pronominal demonstrativ de apropiere (se acordă în gen număr și caz cu substantivul determinat "oameni" - masculin, plural, acuzativ), funcția sintactică de atribut adjectival.

  • cealaltă - adjectiv pronominal demonstrativ de diferențiere (se acordă în gen număr și caz cu substantivul determinat "treabă" - feminin singular, acuzativ), funcția sintactică de atribut adjectival.

  • asta - pronume demostrativ de apropiere, cazul nominativ, funcția sintactică de subiect (cine să fie?)

  • ca acestea - pronume demostrativ de apropiere, cazul acuzativ, funcția sintactică de atribut pronominal (ce fel de unii?)

b. Descoperirea aceasta a însemnat o adevărată catastrofă. Tata a hotărât că nu trebuie să-mi mai obosesc ochi cu alte cărți în afară de cele de școală. Nu mai aveam voie deci să citesc in timpul liber De altfel, sursa lecturilor extrașcolare îmi fusese secată. Tata nu mai deschidea biblioteca cu geamuri nu mă mai lăsa să răsfoiesc volumele legate. Mai tarziu, mi-am dat seama că anii acea au fost pierduți. Setea mea de lectura o potoleam la întâmplare. Citeam ce-mi cădea în mana, romane în fascicole, Sherlock Holmes, Psaltirea, Cheia visurilor și citeam pe ascuns, in fundul grădinii, în pod, in pivnita (ca la București dupa 1914)"

Mircea Eliade, Primele amintiri

  • aceasta - adjectiv pronominal demonstrativ de apropiere (se acordă în gen număr și caz cu substantivul determinat "descoperirea" - feminin singular, nominativ), funcția sintactică de atribut adjectival.

  • alte - adjectiv pronominal demonstrativ (se acordă în gen număr și caz cu substantivul determinat "cărți" - feminin plural, acuzativ), funcția sintactică de atribut adjectival.

  • în afară de cele - pronume demostrativ de diferențiere (forma populară), funcția sintactică de atribut pronominal (ce fel de cărți?)

  • aceea - adjectiv pronominal demonstrativ de apropiere (se acordă în gen număr și caz cu substantivul determinat "anii" - masculin, plural, nominativ), funcția sintactică de atribut adjectival.

___________

Pronumele demonstrativ, atunci când determină un substantiv, acordandu-se în cen, număr și caz, prin conversiune, devine adjectiv pronominal demonstrativ și are funcția sintactică de atribut adjectival.

Disociați :

  • El își puse nadejdea în întâmplarea ↔️ aceasta. (adjectiv pronominal demonstrativ de apropiere)

  • El își puse nadejdea în aceasta. (pronume demostrativ de apropiere)

emisalam: si eu am ex
emisalam: multumesc
eduard13lazar: mulțumesc mult :*
danait: Cu plăcere!
Alte întrebări interesante