Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

identificati adjectivele din textele urmatoare si analizatile dupa modelul dat.
A) frumuri albe se ridica in vazduhul scanteios
ca inaltele coloane unui templu maiesto (vasile alexandri-miezul iernei)
B) tu erai mandru atunci o tara nemangiata dragostea mosiei intarea ca o za de otel latele tale piepturi si bratele lor erau tari.(a.russo.cantarea romaniei)


eleanor: si unde este modelul??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eleanor
119
albe=adjective propriu-zis,variabil cu 4 forme,se acorda in gen, numar si caz cu substantivul fumuri(neutru,plural,acuzativ),functie sintactica de atribut.
scanteios=adjective propriu-zis,variabil cu 4 forme,se acorda in gen si numar cu substantivul vazduhul(neutru,singular,acuzativ)functie sintactica de atribut.
inaltele=adjective provenit din verb la participiu,variabil cu 4 forme,se acorda in gen numar si caz cu substantivul coloane(masculine,plural,acuzativ),functie sintactica de atribut.
maiestos=adjective propriu zis,variabil cu 4 forme,se acorda in gen  numar si caz cu substantivul templu(neutru,singular,acuzativ),functie sintaactica de adjective.
nemangaiata=adjective provenit din verb la participiu,variabil cu 4 forme,se acorada in gen  numar si caz  cu substantivul tarafeminin,singular,acuzativ),functie sintactica de atribut.
latele=adjective provenit din verb la participiu,variabil cu 4 forme,se acorda in gen,numar si caz cu substantivul otel(neutru,plural,acuzativ),functie sintactica de atribut.
Răspuns de Dma
29
Albe, scanteios, inalte,maiestos, Mândru,nemangiata,de otel,tari
Alte întrebări interesante