Limba română, întrebare adresată de rmihali, 9 ani în urmă

Identificati complementele circumstatiale de cauza din textele de mai jos si analizati partile de vorbire prin care se exprima:
Capitala Romaniei este asezata pe Dambovita in pozitia cea mai defavorabila unui mare oras...
Curatenia orasului se face intodeauna  pe sfertb din pricinalipsei de apa si a unei canalizari insuficiente pentru intinderea exagerata a orasului.
Acolo la Bucuresti e zi de serbare.
Se impart premiile.Daca aflau smecherii ca m-am dus la premiu, iar ma dadeau afara din echipa de fotbal .Cu astia cu fotbalistii nu e de glumit ca ma dau afara suta-n suta , daca nu le spun ca s-a intamplat din greseala sa-mi imparta media de la 14 obiecte la 12 si oricum ,n-a fost din vina mea.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
26

Salut!

Capitala României este așezată pe Dâmbovița în poziția cea mai defavorabilă unui mare oraș ...

Curățenia orașului se face întodeauna pe sfert din pricina lipsei de apa și a unei canalizări insuficiente pentru întinderea exagerată a orașului.

Acolo la București e zi de serbare.

Se împart premiile. Dacă aflau șmecherii că m-am dus la premiu, iar mă dadeau afară din echipa de fotbal. Cu ăștia, cu fotbaliștii, nu e de glumit că mă dau afară sută-n sută, dacă nu le spun că s-a întâmplat din greșeală să-mi împartă media de la 14 obiecte la 12 și oricum, n-a fost din vina mea.

  • din pricina lipsei - f.s.circumstanțial de cauză exprimat prin substantiv comun, nr. singular, genul feminin, cazul genitiv, articulat cu articolul hotărât enclitic "ei", precedat de locuțiunea prepozițională "din pricina"; (din pricina cui se face pe sfert?)

  • a unei canalizări - f.s. circumstanțial de cauză exprimat prin substantiv comun, nr. singular, genul feminin, cazul genitiv, articulat cu articolul nehotărât proclitic "unei", precedat de articolul posesiv genitival "a", coordonat copulativ cu "din pricina". (din pricina cui se face pe sfert?)

  • din greșeală - funcția sintactică de circumstanțial de cauză exprimat prin substantiv comun, nr. singular, genul feminin, cazul acuzativ, nearticulat, precedat de prepoziția simplă "de". (din ce cauză s-a întâmplat?)

____________________

  • Circumstanțialul de cauză este partea secundară de propoziție care arată cauza unei acțiuni, a unei stări sau a unei însușiri.

  • Determină un verb, un adjectiv sau o locuțiune verbală, un adverb (foarte rar), o interjecție predicativă.

  • Răspunde la următoarele întrebări: din ce cauză?, din ce pricină?, de ce?

  • Poate fi exprimat prin:

Substantiv:

Fata plânge din cauza notei proaste.

Pronume: Din pricina lui am întarziat.

 Numeral: Am întârziat din cauza celor trei.

Adjectiv: A uitat de bătrân¹/ ce e.²/

Verb: Fiindu-i teamă, a fugit.

.Adverb: De aia nu reușeste¹/, pentru că nu e atent²/.

Are trei cazuri:

Are trei cazuri:

Genitiv, precedat de locuțiunile prepozitionale "din cauza" și "din pricina":Din cauza gerului, au înghețat apele.

Acuzativ, precedat de prepoziții simple:A fost pedepsit pentru neatenție.

Dativ, precedat de prepoziția"datorită": Datorită veștii, m-am emoționat.

Alte întrebări interesante