Limba română, întrebare adresată de iitsgiuliaaa, 8 ani în urmă

Identificați construcțiile cu pronume reflexive din enunțurile și din fragmentul de mai jos. În care dintre acestea pronumele reflexiv are funcție sintactică și în care nu are funcție sintactică?
Pisica s-a jucat cu ghemul de lână.Adrian se lingușește zilnic pe lângă bunica.Vecina mea se văicărește toată ziua.Nu m-aș fi descurcat, dacă nu erai lângă mine.Corina și-a spus că e mai bine să te implice și pe tine în proiectele ei.Bogdan s-a însănătoșit și a venit la școală.Prietena mamei și-a croit paltonul.Se gândește la excursia pe care o vom organiza. Mihai s-a codit să-mi răspundă.Fetița s-a rușinat în fața atâtor oameni.
„Nici Take, nici Ianke nu se simt în stare a se elibera de prejudecățile timpului și ale etniei lor. […] Omenia personajelor, abia schițată până acuma, se dezvăluie în actul și planul al doilea: pridvoarele și curțile interioare ale clădirilor. Aici totul este mai cald, mai apropiat, despărțitura este o simplă convenție gospodărească, peste care vecinii își trec reciproc gustările.“
Ștefan Popa, Omenescul personajelor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
188

Identificati constructiile cu pronume reflexive din enunturile şi din fragmentul de la aplicații:

a) Pisica s-a jucat cu ghemul de lână.

b) Adrian se lingușește zilnic pe lângă bunica.

c) Vecina mea se văicărește toată ziua.

d) Nu m-aș fi descurcat dacă nu erai lângă mine.

e) Corina și-a spus că e mai bine să te implice și pe tine în proiectele ei.✅

și - complement indirect (cui a spus? ... sieși)

f) Bogdan s-a însănătoșit și a venit la școală.

g) Prietena mamei și-a croit singura paltonul.✅

și - complement posesiv (paltonul său)

h) Se gândește la excursia pe care o vom organiza.

i) Mihai s-a codit să-mi răspundă.

j) Fetița s-a rușinat în fața atâtor oameni.

k. "Nici Take, nici Ianke nu se simt în stare se elibera de prejudecățile timpului și ale etniei lor. [...] Omenia personajelor, abia schițată până acuma, se dezvăluie în actul și planul al doilea: pridvoarele și curțile interioare ale clădirilor. Aici totul este mai cald, mai apropiat, despărțitura este o simplă convenție gospodărească, peste care vecinii își trec reciproc gustările."

a se (elibera) - complement direct (pe cine a elibera? ...pe sine a se)✅

își (trec) - complement indirect (cui? sieși)✅

Ștefan Popa, Omenescul personajelor

______________________

Stabilirea valorii corecte a reflexivului se face reluând forma clitică printr-o formă accentuată: doar reflexivele cu funcție sintactică pot apărea cu forme accentuate (a), reflexivele fară funcție sintactică nu permit realizarea printr-o formă accentuată (b).

a. Mă spăl. (pe cine? .. pe mine) - funcția sintactică de complement direct.

b. El se gândește la vacanță. *Nu putem spune: El se gândește pe sine. (fără funcție sintactică, marcă a diatezei reflexive).

#copaceibrainly


alexcasianorgap5a0i7: ai uitat de " În care dintre acestea pronumele reflexiv are funcție sintactică și în care nu are funcție sintactică?"
alexcasianorgap5a0i7: ba nu]
alexcasianorgap5a0i7: mi s-o parut
alexcasianorgap5a0i7: scz
busuiocverde75: scuze ca iti zic dar la g) si la e) nu este complement indirect este complement posesiv cand este in cazul dativ si se afla intr-o structura ternara, însoțind un verb, dar asociind-și și un substantiv exemplu Ana și-a pregătit costumul și=complement posesiv răspunde la întrebarea cui? sieși
elena4966: La e este indirect
elena4966: Și la g este complement posesiv
Alte întrebări interesante