Identificati elementele care argumenteaza caracterul romantic al poeziei "Floare albastra" de Mihai Eminescu
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:Motivul “florii albastre” se intalneste la romanticul german Novalis si semnifica la aceste implinirea iubirii ideale dupa moarte, intr-o alta lume, candva, cu speranta acestei impliniri. h8t4tq
La Eminescu, motivul “florii albastre” semnifica aspiratia spre iubirea ideala posibila, proiectata in viitor, dar si imposibilitatea implinirii cuplului (incompatibilitatea a doua lumi diferite, din care fac parte cei doi indragostiti).
Poezia Floare albastra face parte din tema iubirii si a naturii, dar spre deosebire de alte poezii de dragoste, aceasta creatie este imbogatita cu profunde idei filosofice, care vor capata desavarsire in poemul “Luceafarul”. Poezia este alcatuita din 4 secvente lirice, doua ilustrand monologul liric al iubitei, iar celelalte doua, monologul lirico-filosofic al poetului.
Primele 3 strofe exprima monologul iubitei care incepe prin situarea iubitului intr-o lume superioara, semnificand un portret al omului de geniu. Iubita il cheama in lumea reala, indemnandu-l sa abandoneze lumea ideatica si oferindu-i fericirea terestra.
Explicație: