Istorie, întrebare adresată de ionutflorentinc, 8 ani în urmă

Identificați factorii externi și interni care au stat la baza construirii statelor medievale in spațiul românesc .​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2

Răspuns:

  Ca să răspundem la această întrebare trebuie să analizăm situația din jurul spațiului carpatic între anii 900 - 1350

  În primul rând, teritoriul de azi al Valahiei și a Moldovei, pentru câțiva ani buni a fost sub stăpânire/influență bulgară, bizantină, avară, slavă și mongolă, Transilvania în schimb, a fost, pentru majoritatea acestei perioade sub stăpânire maghiară, dar înspre secolele 15 și 17, nobilimea avea și personaje românești care primiseră aceste ranguri de la craii ungariei în semn de răsplată pentru participarea la campaniile militare de peste carpați.

  Știind toate aceste informații, putem să înțelegem de ce o populație românească n-a putut să-și facă state proprii decât de la secolul 14 în colo în timp ce nici situația internă nu era favorabilă: state mici, neînsemnate, începeau să apară încă de prin anii următori domniilor lui Glad, Gelu și Menumorut, dar acestea n-au avut o prea mare importanță decât până în anii 1280 - 1310. Baza acestor state a constat siguranța pământurilor cotropite de mongoli la finele secolului 13, nimeni nu le mai vroia, așa că valahii și implicit, moldovenii, au putut să-și facă propriile state în spațiul carpatico-dunărean.

  În afară de asta, alți factori ar fi fost înrobirea românilor, odată cu ieșirea lor de sub sclavie (de ex. în Transilvania) aceștia au început să fugă peste munți, unde au găsit un așa zis „adăpost” mai bun. aici intervin și primii domnitori enumerați în cronicile bizantine, persane și maghiare, Litovoi, Bărbat, Negru Vodă, Basarab I, Seneslau și Mișelav. Aceștia, cu siguranță, au pavat un drum ușor pentru statele românești care, în cele din urmă, tot au fost cotropite, mai întâi de unguri, turci și sârbi, apoi de nemți și ruși, în secolele ce au urmat.

            Sper că te-am ajutat!

 

Explicație:

Alte întrebări interesante