Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Identificați figurile de stil si imaginile vizuale si detaliatile. Scrieti si modul de expunere si detaliati-l
dau 65 de puncte.Va rogg!!Dau si coroana ce mai vreti repede va rog de cateva randuri mai mare

Anexe:

Utilizator anonim: Va roggggggggggggggggggggggggg
Utilizator anonim: este de la gen liric
Utilizator anonim: da exemple de putine dar detaliaza

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
7
  *Figurile de stil sunt folosite cu scopul de a oferi textului expresivitate și de a sugera sentimentele, ideile și gândurile eului creator într-un mod unic.
   *Epitetul* este figura de stil prin care sunt atribuite însușiri obiectelor, ființelor și de cele mai multe ori se evidențiază prin relația substantiv+adjectiv. 
epitete- "gândind aiurea", "amurgește zarea", "Se-ntunecă (...) cărarea", "haine-ntunecate", "liniștit din aripi bate", "Plutind tăcută", "adânca pace".
**"haine-ntunecate"**Venirea nopții este asemănată, de eul liric, cu îmbrăcarea unor haine închise la culoare, întunecate. 

   *Personificarea* este figura de stil prin care sunt atribuite însușiri omenești (acțiuni, trăsături etc.) unor ființe necuvântătoare, plante, obiecte, elemente ale naturii, cu scopul de a fi conturată mai bine viziunea despre lume a eului liric.

personificări- "vântul (...) cătând culcuș", "vântul (...) s-alină", "Din ochi clipește-ncet cicoarea/ Si-adoarme-apoi", "a obosit pădurea", "pădurea (...) ziua-ntreag-a tot cântat", "pădurea (...) și tace-acum gândind aiurea", "amurgul moare", "amurgul (...) dă semne nopții din ponoare", "Păduri și ape-adorm".

**"Păduri și ape-adorm"** Personificarea dată ilustrează atmosfera nopții, care este calmă și o dată cu venirea ei până și natura adoarme în pace. 

   *Inversiunea* este figura de stil prin care se schimbă poziționarea obișnuită a cuvintelor, folosită cu scopul de a se evidenția o trăsătură, o idee, un obiect, o stare etc.

inversiuni- "roșul mac", "încet amurgul moare", "Și tot mai noapte-apoi se face", "adânca pace".

**
adânca pace"** Inversiunea dată accentuează liniștea nopții prin inversiunea cuvintelor. 


  **Imaginile artistice sunt folosite cu scopul de a solicita stimulii vizuali, auditivi, olfactivi, tactili, motorii, ai cititorului, astfel fiind conturat tabloul imaginar.

vizuale: "Prin vișini", "în grădină", "roșul mac închide floarea", "Din ochi clipește-ncet cicoarea/Și-adoarme-apoi și ea", "Sub dealuri amurgește zarea", "Se-ntunecă prin văi cărarea", "Și-i umbră peste sat", "Peste culmi", "Ea-mbracă haine-ntunecate", "Și liniștit din aripi bate/Plutind tăcută-n sus", "Și tot mai noapte-apoi se face", "Începe-a se zări de lună". 
**"Și-i umbră peste sat"** Imaginea vizuală conturează imaginea satului o dată cu lăsarea nopții.

auditive: "pădurea (...) căci ziua-ntreag-a tot cântat", "vreun zăvor mai sună".
motorii: "Cătând culcuș mai bate-abia/Din aripi", "amurgul moare/Și-ntors cu fața cătr-apus/Dă semne nopții din ponoare", "Și liniștit din aripi bate", "Din cer scoboar-adânca pace".

    Modul de expunere predominant din poezia "Pastel" de George Coșbuc este DESCRIEREA, fiind descris un tablou din natură, iar această operă lirică aparține speciei pastel.

Utilizator anonim: nu este cea ce vroiam dar e...
Utilizator anonim: trebuia ele cuvintele detaliate nu epitetul
Utilizator anonim: ce vroia acle epitet sa spuna adica ....
Utilizator anonim: cuvantul gasit epitet trebuia detaliat el
Utilizator anonim: nu e bine dar lasa..
Utilizator anonim: mai bun o intreabre si sa fii pe faza va rog te rog
Farben: Ar trebui să spui mulțumesc pentru tot efortul :)
Utilizator anonim: pai da iti multumesc dar am spus ca nu e ce vroiam
Farben: voiam*
Farben: Am editat cu câteva interpretări. Nu cred că e foarte greu pentru tine să le interpretezi și pe celelalte în același mod. Succes.
Alte întrebări interesante