Limba română, întrebare adresată de biancabibilici, 9 ani în urmă

Identificati in basmul " Praslea cel voinic si merele de aur":
- situatia initiala;
-cauza care determina actiunea;
-peripetiile eroului;
-depasirea situatiei dificile;
-situatia finala.
Urgent!! Dau fundita!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de meryistrate
361
situatia initiala(expozitiunea)
basmul incepe cu o forma initiala tipica ,,a fost odata ca niciodata ... un imparat puternic si mare''. actiunea se desfasoara intr-un timp imaginar. ascultatorii sunt introdusi intr-o lume in care totul este posibil. spatiul de desfasurare al actiuni este si el ireal, sunt prezentate esecurile celor doi feciori mai mari, cand pazesc merele de aur.
cauza actiunii(intriga)
dupa multe rugaminti, imparatul accepta ca si prazlea sa pazeasca merele de aur.el reuseste sa raneasca hotul si sa salveze merele.
frati mai mari il insotesc in cautarea hotului , dar fiind invidiosi , planuiesc,, sa-l piarza''
peripetiile eroului(desfasurarea actiunii)
feciorii de imparat merg ,, dupa dara de sange'' , ca sa gaseasca hotul dar ajung la marginea unei prapastii; dupa ce amandoi frati mai marirenunta la coborare (sunt foarte fricosi) praslea coboara si el , ajungand pe taramul celalalt. merge mai departe si ajunge la cele trei palate(de arama, de argint si de aur).
praslea ii omoara pe cei trei zmei si le elibereaza pe cele trei fete de imparat, rapite de zmeii.transforma palatele in mere, ia fetele si pleaca la funie, trimitandu-le pe fete sus.
depasirea situatiei dificile(punctul culminant)
banuind ca fratii sai vor sa-l omoare, leaga la funie, in locul sau, un bolovan. convinsi ca in felul acesta scapa de praslea , cei doi feciori dau drumul bolovanului. cautand o modalitate de a iesi, praslea vede un balaur care vrea sa manance puii zgripturoaicei, il omoara pe acesta salvand astfel puii. drept rasplata, zgripturoaica il scoate pe taramul celalalt.
situatia finala(deznodamantul)
praslea ajunge la palat unde, dupa cateva incercari, este recunoscut de fata cea mica de imparat. tatal sau este foarte bucuros, si la cererea lui praslea, dreptatea este facuta de dumnezeu. praslea se insoara cu fata cea mica de imparat.
basmul se incheie cu o formula tipica ,, trecui si eu pe acolo si statui de ma veselii la nunta, de unde luai<<o bucata de batoc,/s-un picior de iepure schiop>> si incalecai p-o sea, si v-o spusei dumnevoastra asa''.

biancabibilici: va multumesc. Dar trebuia sa fie doar cate o idee.. oricum, o sa le micsorez eu.
Alte întrebări interesante