Limba română, întrebare adresată de Jujiiii, 9 ani în urmă

Identificati in text doua substantive ce constituie repere spatiale/temporale.
Textul: A doua zi Felix fu trezitt din somn din grindina repede a unui pian care rasuna prin apropiere.Cineva trecea mainile cu jovialitate pe deasupra clapelor, cantand cu multa dexteritate un exercitiu complicat, care varia la infinit o tem. Felix isi aminti numaidecat de mainile lungi ale Otiliei si nu se mai indoi ca ea era cantareata.
Sari infricosat din pat. Soarele era sus pe cer si parundea in odaie prin doua parti. Tanarul isi indrepta putin hainele, potrivi locul pe care dormise si avu intentia sa se spele. Dar in camera nu gasi nimic trebuitor. Scoase atunci din valiza putina apa de Colonia cu care-si dadu pe fata si pe par. Acum nu stia ce sa faca. Sa stea in odaie cum il indemna ascuns timiditatea, ar fi fost necuvincios, sa iasa, se temea sa nu nimereasca unde nu se cade, necunscund casa.


Jujiiii: va roggg

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
10

Salut!

Pentru a răspunde cerinței, trebuie să ne reamintim:

A.) Substantivul este partea de vorbire flexibilă care se declină și care denumește obiecte în sens foarte larg, adică :

• lucruri : vază, masă, scaun, cană etc.;

• ființe: fată, băiat, pui, cal, copil etc.;

• fenomene ale naturii: ninsoare, ploaie, vânt, brumă;

• stări: veselie, bucurie, fericire;

• însușiri: bunătate, răutate, frumusete;

• acțiuni: muncă, citire, defilare;

• Substantivele se recunosc prin:

• numărare: o fată - două fete;

• posibilitatea adăugării unui adjectiv propriu-zis: fată ordonată sau a unui adjectiv demonstrativ: această fată.

B.) Reperele spațiale sunt cuvintele sau pasajele dintr-un text care arată, indică locul: acasă, la munte, la mare etc.

  Reperele temporale sunt cuvintele sau pasajele dintr-un text care arată, indică timpul : dimineața, seara, astă vară etc.

Voi evidenția reperele spațiale prin subliniere:, iar pe cele temporale prin scrierea îngroșată.

Observație: în text apar și alte repere spațio-temporale, dar ne rezumăm la cerință, doar acelea exprimate prin substantiv:

”A doua zi, Felix fu trezit din somn din grindina repede a unui pian care rasuna prin apropiere. Cineva trecea mainile cu jovialitate pe deasupra clapelor, cantand cu multa dexteritate un exercitiu complicat, care varia la infinit o temă. Felix isi aminti numaidecat de mainile lungi ale Otiliei si nu se mai indoi ca ea era cantareata.

”Sări infricoșat din pat. Soarele era sus pe cer și pătrundea în odaie prin doua părți. Tânărul își iîndrepta puțin hainele, potrivi locul pe care dormise și avu intenția să se spele. Dar în cameră nu găsi nimic trebuitor. Scoase atunci din valiza puțină apa de Colonia cu care-și dădu pe față și pe par. Acum nu știa ce să facă. Să stea în odaie cum îl îndemna ascuns timiditatea, ar fi fost necuvincios, să iasă, se temea să nu nimereasca unde nu se cade, necunoscând casa.

Alte întrebări interesante