Limba română, întrebare adresată de Sebastian190, 9 ani în urmă

identificati in textul urmator cuvintele compuse si explicati cum s-au format: blocului-turn, regina-noptii, gura-leului, binefacatoare, floarea-de-colt, crinul-de-padure, sangele-voinicului, coada-zmeului
urgent va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
0

1️⃣ Identificarea cuvintelor formate prin compunere.

°Acestea sunt evidențiate cu majusculă.

◽"Înaintea BLOCULUI-TURN în care locuim, este o grădiniță. Dimineața, când mergem să facem cumpărături, trecem pe lângă un strat de REGINA-NOPȚII și GURA-LEULUI, plantate de vecinul nostru de la etajul al UNSPREZECELEA. DUMNEALUI cunoaste și efectele BINEFĂCĂTOARE ale plantelor medicinale si ne-a vorbit fermecător despre plantele ocrotite prin lege:FLOAREA DE COLȚ, CRINUL-DE-PĂDURE,SÂNGELE-VOINICULUI, COADA-ZMEULUI."

2️⃣ Analiza cuvintelor compuse:

▫️regina-nopții - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "regina" și a substantivului "nopții".

▫️ gura-leului - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "gura" și a substantivului "leului"

▫️ unsprezecelea - format prin compunere prin contopire a numeralului "un" cu prepoziția "spre" și a numeralului "zece" + articolul hotărât "-le" + particula diectică "a".

▫️ dumnealui - format prin compunere prin sudare dintre substantivul "domnia" cu valoare de pronume de politețe și pronumele personal "lui".

▫️ binefăcătoare - format prin compunere prin sudare dintre adverbul "bine" și substantivul "făcătoare"

▫️ floare de colț - format prin compunere prin alăturare fără cratimă a substantivului "floare", a prepoziției "de" și a substantivului "colț".

▫️ sângele-voinicului - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "sângele" și a substantivului "voinicului".

▫️ coada-zmeului - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "coada" și a substantivului "zmeului".

3️⃣ Puțină teorie:

◻ Compunerea este un procedeu intern de îmbogătire a vocabularului prin care se formeaza cuvinte noi.

Anexe:
Alte întrebări interesante