Identificați trăsăturile basmului în opera zână munților. Răspuns urgent va rog... Dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Are o formulă de început. Dacă începe cu „A fost odată ca niciodată, într-o împărăție”, ar putea fi un basm. Formula asta e un fel de vrăjeală, atenționează publicul că povestitorul nu-și asumă nimic.
Se întâmplă lucruri incredibile. Dacă în povestea pe care o auzi, Făt Frumos merge la magazin și-și cumpără niște tigăi folosind cupoanele de reducere, atunci nu e un basm, bunică-tu se preface că-ți spune un basm dar s-a pus pe el în locul lui Făt Frumos. În basme eroul se dă de trei ori peste cap (ca Omul-Păianjăn) și se transformă în stană de piatră (ca Hulk), zmeul aruncă buzduganul cale de trei poște ca Thor și multe personaje au puteri supranaturale. Nu e întâmplător. Conform teoriei literare, filmele cu supereroi înlocuiesc vechile basme și mituri cu altele noi, la fel, dar nițel schimbate.
Există personaje realiste și fantastice. Zmeul e un personaj fantastic dar Fata Împăratului nu e.
Obiecte supranaturale: furca care toarce singură, piaptănul care se transformă în pădure, ciocanul lui Thor, bijuteria lui Doctor Strange, toate sunt extraordinare și reprezintă o caracteristică interesantă a basmelor. (mai interesant e să te gândești de ce anume au obiectele astea puteri și ce însemna treaba asta pentru oamenii de atunci)
Cifre magice. În basme, dacă nu e unul singur, trebuie să fie neapărat trei sau șapte. Dacă se duce Făt Frumos la magazin, n-o să-și ia niciodată două pachete de țigări, întotdeauna 3, 7 sau 9.
Motive literare specifice. Aici ar merge o analogie cu hipsterii. Ăștia sunt foarte diferiți între ei dar au tot felul de asemănări interesante cum ar fi mustața învârtită pe stil secolul 19. La fel și basmele. Motivele literare specifice basmelor sunt: împăratul cu trei fii, interdicția, încălcarea interdicției, călătoria eroului, ajutoarele, lupta și altele.