Istorie, întrebare adresată de rudacovcorina, 8 ani în urmă

identitatea mea culturala eseu
Urgent dau coroana ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de teodora2258
1
Ce este?
Identitatea culturală se referă la identificarea cu un anumit grup sau la sentimentul de apartenenţă la acesta pe baza mai multor categorii culturale, incluzând naţionalitatea, etnia, rasa, sexul şi religia. Identitatea culturală este construită şi întreţinută prin procesul împărtăşirii cunoaşterii colective, precum tradiţiile, patrimoniul, limba, estetica, normele şi obiceiurile. Având în vedere că indivizii, în mod tipic, se afiliază la mai mult de un singur grup, identitatea culturală este de natură complexă şi are multiple faţete. Deşi cercetătorii au presupus odinioară că identificarea cu anumite grupuri culturale este evidentă și stabilă, acum majoritatea lor o văd ca fiind contextuală și dependentă de schimbări temporale și spațiale. În lumea globalizată contemporană, caracterizată printr-o creştere a contactelor interculturale, identitatea culturală este, în mod constant, reprezentată, negociată, conservată şi disputată prin prisma practicilor comunicative.
Cine foloseşte conceptul?
Conceptul de identitate culturală este folosit de cercetători provenind dintr-o mare varietate de discipline humaniste şi din domeniul ştiinţelor sociale, în mod deosebit studii culturale şi ale comunicării, dar şi psihologie, istorie, linguistică şi studii regionale, printre altele. Cercetătorii din domeniul comunicării şi studiilor culturale examinează mijloacele şi practicile comunicative ca fiind în acelaşi timp rezultatul dar şi elementele constitutive ale identităţii culturale. În afara mediului academic, conceptul de identitate culturală este
Key Concepts in Intercultural Dialogue, No. 22, 2019
folosit cel mai frecvent de către organizaţii neguvernamentale din societăţi multiculturale ca un mod de a recunoaşte şi de a celebra identitatea unor grupuri marginalizate pe criterii de rasă şi etnie.
Asocierea cu dialogul intercultural?
Identitatea culturală a unui individ este creată în relaţie cu alţii, într-un context social unic. Orice identitate culturală se defineşte prin recunoaşterea prezenţei celuilalt şi a practicilor culturale ale acestuia. Dialogul intercultural este esenţial în construirea identităţii culturale, deoarece susţine indivizii în a vedea deopotrivă similarităţile şi diferenţele care există în raport cu ceillalţi şi în a defini cine sunt ei înşişi. Dialogul intercultural produce un teritoriu intens disputat în cadrul căruia indentitatea culturală este redefinită şi negociată în mod constant.
Ce rămâne de făcut?
Conceptul de identitate culturală a fost studiat mai cu seamă în societăţile multiculturale şi în societăţile cu un trecut istoric legat de colonialismul vestic modern. Statele Unite şi Marea Britanie s-au aflat la centrul producţiei de teorii relevante şi studii empirice, sub influenţa mişcărilor pentru drepturile civile din anii 60 şi politica identităţii din anii 80. Prin urmare, studiile existente la momentul actual cu privire la identitatea culturală nu reflectă contextele sociale şi culturale din alte părţi ale globului. Asia este una dintre regiunile care nu au fost vizate în cercetare din cauza populaţiei relativ omogene din
Alte întrebări interesante