Chimie, întrebare adresată de MagalVlada, 9 ani în urmă

II. dă exemple de legități periodice și de variații periodice în lumea înconjurătoare și în viața cotidiană. explică răspunsurile.

mulțumesc anticipat.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sudoku95
1
Legea actiunii maselor: La echilibru, raportul dintre produsul concentratiilor produsilor si produsul concentratiilor reactantilor este o constanta => daca schimbi periodic una din concentratii, constanta de echilibru va fi diferita.
Legea echilibrului chimic: Daca asupra unui corp aflat in echilibru avand constanta de echilibru K1, actioneaza factori externi, corpul trece in starea 2 pana ce se realizeaza un nou echilbru, caracterizat de o noua constanta de echilibru, K2 => cu fiecare constrangere periodica a echilibrului se va obtine o noua stare de echilibru
Legea actiunii si reactiunii: Daca un corp 1 actioneaza asupra unui corp 2 cu o forta, corpul 2 actioneaza asupra corpului 1 cu o forta egala, dar de sens contrar => cu fiecare actiune asupra unui corp, va dobandi o noua forta, iar acel corp va reactiona cu aceeasi forta, dar in sens opus
Legea lui Avogadro: Volume egale de gaze, la aceeasi temperatura si presiune, contin acelasi nr. de particule, indiferent de natura gazului => schimband unul din parametrii(T sau p), nr de particule va fi acelasi pentru volumele de gaz introduse.

Obs: Sunt doar cateva exemple, dar mai sunt legi periodice, care nu sunt neaparat de natura fizica sau chimica.

Variatii periodice cotidiene: Coroziunea metalelor in timp (creste in functie de mediul in care se gaseste si factorii care influenteaza mediul; cresterea periodica a aciditatii sau bazicitatii mediului duce la coroziune accelerata), cresterea emisiei de gaze (cu cat procesul tehnologic prezinta ca materii secundare producerea de gaze, emisia va creste deoarece o parte din acestea vor fi emanate prin cosuri, iar variatia periodica indica o crestere a acestor gaze), exploatarea petrolului (industria petroliera presupune producerea de materii prime importante in industrie astfel exploatarea periodica este in crestere), extragerea minereurilor subterane (metalele se utilizeaza in industria metalelor, a aliajelor si in alte industrii, fapt ce duce la cresterea extragerii minereurilor subterane de-a lungul timpului)
Alte întrebări interesante