Limba română, întrebare adresată de mihaiandrei436, 8 ani în urmă

,,Îi pare că a dat prea putin"A doua propoziție este Predicativă ? Eu am facut contragerea:Ii pare insuficient.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariamL
2

Nu, a doua propoziție este subiectivă.

Îi pare/ a dat prea puțin./

În prima propoziție, a părea este verb impersonal și cere ca după el să urmeze o propoziție subordonată subiectivă, fiindcă din prima propoziție lipsește subiectul.


mihaiandrei436: Eu am zis ca:Amenințările nu l impresionează.-D activă;Iar la pasiva:El nu este impresionat de amenințări.
mihaiandrei436: imi cer scuze daca par sâcăitor,dar am examen in cateva zile.
mihaiandrei436: sâcâitor*
MariamL: El a ramas calm si neimpresionat de amenintarile tale" este o propozitie, nu o fraza, are un singur verb, deci un singur predicat (nominal). Conjunctia coordonatoare "si" uneste doua elemente ale numelui predicativ multiplu. Astfel "calm" si "neimpresionat" alcatuiesc impreuna numele predicativ. Daca enuntul ar fi fost "El a ramas calm si a ramas neimpresionat de amenintarile tale" atunci da, ar fi existat doua predicate, dar ambele la diateza activa.
MariamL: Diateza pasiva se alcatuieste din verbul auxiliar "a fi" (adica "a ramane" sau alte verbe copulative nu fac parte niciodata din diateza pasiva)+participiul verbului de conjugat. Daca trebuie doar sa analizezi verbele, atunci nu poti schimba.
MariamL: Exemplele pe care le-ai dat nu sunt gresite, ai zis bine ce ai zis. Doar ca propozitia e altfel si daca nu ti se specifica sa o modifici, atunci nu o poti modifica, adica nu scrie in propozitie "El nu este impresionat de amenintari", dar, daca ar fi fost scris asa, ar fi fost la diateza pasiva, intr-adevar.
mihaiandrei436: Am inteles
mihaiandrei436: prima dată m am gandit la și ca e conjuncție si trebuie sa fie un NP multiplu,dar nu eram sigur
mihaiandrei436: Mulțumesc frumos !
MariamL: Cu placere. Succes.
Alte întrebări interesante