III. Citiţi cu atenţie textul de mai jos: (4x5 puncte)
A. “În Dacia însă a fost creată o adevărată ţară de colonizare dintr-un teritoriu slab locuit şi înconjurat de o populaţie duşmănoasă, în care însă romanitatea nu şi-a înfipt rădăcini atât de adânci, nesprijinindu-se pe bazele sigure ale unei naţionalităţi cucerite şi din punct de vedere spiritual. De aici şi uşurinţa cu care mai târziu a putut fi îndepărtată şi a dispărut, fiind ştearsă ca o simplă poleială. Unii susţin că provincialii romani s-au refugiat în munţi pentru a-şi păstra acolo libertatea şi viaţa. Prin ipoteza imigrării treptate spre nord a vlahilor din Moesia se poate explica împrejurarea surprinzătoare că populaţia valahă se întâlneşte la nord de Dunăre numai după începutul veacului al XIII-lea.”
(Robert Roesler, Studii româneşti. Cercetări asupra istoriei vechi a României)
B. “Teza autohtoniei românilor se bazează pe continuitatea neîntreruptă a populaţiei, de la geto-daci la daco-romani. În afara triburilor geto-dace care s-au supus romanilor, deci n-au fost exterminate, toponimia, hidronimia [...] Daciei romane, faptul că din provincie s-au recrutat numeroase trupe auxiliare şi, îndeosebi descoperirile arheologice dovedesc prezenţa neîntreruptă a autohtonilor atât în Dacia, cât şi în Moesia. După anul 602, în urma micşorării numărului slavilor din nordul Dunarii, raportul de forţe s-a schimbat în favoarea autohtonilor […]. Dispunând de o organizare social-politică mai adecvată împrejurărilor istorice in cursul convieţuirii cu slavii, daco-romanii au reuşit să-i asimileze şi să dea naştere românilor.”
(Al.Graur, Gh.Ştefan, Dicţionar de istorie veche a României)
Pornind de la aceste surse, răspundeţi la următoarele cerinţe:
1. Mentionati, din sursa A, o informatie referitoare la romanitate.
2. Prezentati doua argumente folosite de autorii teoriei imigrationiste.
3. Scrieţi o relaţie cauză-efect stabilita intre doua informatii selectate din sursa B, precizand rolul fiecareia dintre aceste informatii (cauza, respectiv efect).
4. Prezentati doua argumente folosite de cronicarii romani prin care au sustinut romanitatea romanilor.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
Răspuns:
1 românitatea nu și-a înfipt rădăcini atat de adânci
Alte întrebări interesante
Fizică,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Chimie,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă