Limba română, întrebare adresată de miamiha63, 8 ani în urmă

Ilustrati trăsăturile textului liric învățate de voi pe baza poeziei de la pg 35​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
1

Răspuns:

Salutare! Te voi ajuta si de aceasta data!

Ca sa poti ilustra trasaturile textului liric pe baza poeziei Magdei Isanos, ar trebui sa stii ce este genul liric si care sunt trasaturile acestuia. Deci:

textul liric este genul literar al discursului subiectiv care exprimă sentimentele cu ajutorul figurilor de stil și simbolurilor.  Trasaturile acestuia sunt:

- vocea autorului – se numește și eu liric și este acea modalitatea prin care autorul își exprimă trăirile. Eul liric poate fi subiectiv, atunci când în text apar mărcile subiectivității eului precum adjective pronominale ori verbe și pronume la persoana I, ori obiectiv, atunci când în text nu apar aceste mărci, ci forme pronominale și verbe la persoana a III-a.

Accentul – va fi mereu pe exprimarea sentimentelor, stărilor sufletești și trăirilor și este caracterizat de stări precum: dragoste, dor, melancolie, tristețe, extaz, teamă, admirație, etc. În textul liric este remarcată și varietatea figurilor de stil și a imaginilor artistice precum metafore, hiperbole, enumerații, comparații, hiperbole, epitete, imagini olfactive, auditive, etc.

Or,

poezia data poti afirma ca face parte din genul liric deoarece ai prezent eul liric subiectiv , prin folosirea verbelor si pronumelor  la persoana I, autoarea prezentandu-si si exprimandu-si trairil. De asemenea tema poeziei este dragostea, accentul fiind pus pe monologul interior al iubitei care isi exprima sentimentul puternic de dragoste "Saru-ta-mi ochii grei de-atata plans...; Saruta-mi gura, cu buzele-nclestatae/ Ce vorba si surasul si-au pierdut...; Saruta-mi fruntea....) fata de iubitul care doar printr-un singur sarut ar putea sa alunge tristetea, durerea, gandurile rele. Ca un leit-motiv, verbul ( a saruta) defineste starea emotionala a autoarei.

Poti remarca cu usurinta si varietatea figrilor de stil, folosite pentru a marca sentimentul puternic de dragoste ( metafora - sarutarea ar putea stinge foculrau; sarutarea poate naste visuri si viata noua; epitete - buze-nclestate, foc rau, ochi grei etc)  

Toate acestea de mai sus spuse, ilustreaza trasaturile  textului liric.

Explicație:


miamiha63: mulțumesc mult
Komisarul: Sa-ti fie de folos! Succes!
miamiha63: ma mai ajuți la romana
miamiha63: ma ajuti
miamiha63: va rog ajutati maaa
Alte întrebări interesante