Imaginaţi-vă o piaţă acum 100 de ani.Alcătuiţi un text despre acţiunile persoanelor care îşi vînd produsele în această piaţă,utilizînd mai multe dintre
cuvintele ce numesc ocupaţii:
butnar,cojocar,căciular,dogar,dubălar,halviţar,lingurar,lumînărar,măcelar,plăcintar,plăpumar,plăcintar,rogojinar.tîmplar
Răspunsuri la întrebare
❦ O zi în piață ❦
❍ E sfârșit de iarnă și primăvara se apropie cu pași repezi. Odată cu reînvierea naturii, satele revin la forfota uzuală. Agricultura și comerțul sunt în plin avânt. Privind pe fereastră , primul lucru care-l observi sunt copii, mici și mari , trimiși de mamele lor la piața locală - centrul economic,politic și social de pe atunci. Cele mai renumite bresle și cei mai iscusiți meșteri se găseau în piețe.
❍ La poarta pieței ești întâmpinat de halvițar , care pândește copilașii dornici de-a gusta și cumpăra dulciurile sale cu nuci și miere. Mirosul de plăcinte proaspăt scoase din cuptor te distrage imediat. Cu un zâmbet cald și fața pudrată de făină, plăcintarul invită trecătorii să încerce noile sale rețete. Nu departe de plăcintar, vinde măcelarul, care, în perioada festivalelor de primăvară e cel mai solicitat. Fără să-ți dai seama, cheltui jumătate din monede doar pe de-ale gurii. Mulți săteni se îndreaptă către butnar sau dogar pentru a repara și cumpăra butoaie de vin pentru toamna ce va veni. Gospodinele caută cei mai iscusiți lingurari ce vând linguri din lemn, nu doar pentru gătit dar și pentru înfrumusețarea bucătăriilor, și rogojinari, ce confecționează covorașe în stil rustic-tradițional, pentru a-și decora casele în spiritul primăverii. De asemenea, după o iarnă furtunoasă, oamenii își dau hainele de iarnă cojocarilor și căciularilor pentru a le reface ca să arate ca și noi. Credincioșii se îndreaptă către lumânărar, care cu ocazia sărbătorilor de primăvară își intensifică munca. În capătul pieții lucrează retras tâmplarii, care muncesc din greu pe tot parcursul anului, confecționând mobilă , roți de la căruță și alte obiecte din lemn.
❍ Odată cu amurgul, piața își pierde farmecul. Toți meșterii care îi dau viață se retrag în tihnă către casele lor, după o zi obositoare de muncă.
Baftă ! ✾