Imaginează-ti că ai fost în vizită la o şcoală finlandeză. Redactează un text, de cel puțin 150 de cuvinte, pentru o postare pe un blog,care să cuprindă prezentarea unei emoții/a unui sentiment din timpul acestei integrând o secvenţă narativă, una descriptivă şi una explicativă. 20 de puncte pentru compunere se acordă astfel: compunerii-12 puncte are compunerii - 8 puncte (coerenta textului - 1 punct; proprietatea termenilor folosiți-1 punct: corectitudinea -1 punct claritatea exprimării ideilor -1 punct; respectarea normelor de ortografie - 2 puncte; respectarea normelor -1 punct lizibilitatea - 1 punct).
Răspunsuri la întrebare
Într-o zi, am fost în vizită la o şcoală finlandeză şi am simţit o emoţie foarte puternică: uimirea. Şcoala era atât de diferită faţă de şcolile la care mă duceam eu acasă. Erau copii jucându-se afară în zăpadă, iar profesorii nu îi strigau să intre. În schimb, îi priveau cu zâmbete pe feţe şi se bucurau împreună cu ei.
Când am intrat în şcoală, am simţit că mă aflam în altă lume. Nu existau bănci cu scaune individuale, ci mese cu scaune confortabile, unde copiii puteau să lucreze împreună. Şi, în loc de lecţii frontale, am văzut grupuri mici de copii care lucrau împreună la proiecte sau îşi discutau ideile.
Dar ce m-a uimit cel mai mult a fost când am intrat în clasa de artă. Pe pereţi erau expuse desene şi picturi făcute de copii, care erau cu adevărat impresionante. Şi nu erau doar lucrările celor mai talentaţi copii, ci ale tuturor elevilor din clasă.
Profesoara de artă mi-a explicat că în şcolile finlandeze, arta şi creativitatea sunt la fel de importante ca matematica şi științele. Şi că nu contează dacă nu eşti cel mai talentat copil, important este să îţi încerci mereu cele mai bune idei şi să te bucuri de procesul de creaţie.
Aşa că am plecat de la şcoala finlandeză cu o mare uimire, dar şi cu o nouă perspectivă asupra învăţării şi a artei. Şi m-am simţit foarte norocos că am avut şansa să văd cum se poate face învăţarea mai plăcută şi mai creativă.