Imagineaza-ti ca ai urcat in Copacul Departarilor. Redacteaza o compunere in care sa descrii taramul unde ai ajuns. Am nevoie urgent,va rog dau coroana.
Răspunsuri la întrebare
Salut!
Imaginează-ți că ai urcat în Copacul Depărtărilor. Redactează o compunere în care să descrii tărâmul unde ai ajuns.
______
Copacul Depărtărilor
Stinsesem de câteva clipe lumina, când am simțit brusc că alunec din așternutul pufos și călduros: vrrrr ... direct pe parchetul lucios, lovindu-mă cu nasul de roata unei mașinuțe de jucărie! M-am ridicat să mă privesc în oglindă, nu cumva m-am rănit? Greu suiș până la oglindă, lucru ciudat, pentru că știam că sunt mai înalt. Dar am făcut-o și pe-asta!
Surpriză mare mă aștepta: tot trupul îmi era învelit în pudră de stea și scânteiam ca un licurici. Nu, chiar un licurici eram! Frumoasă treabă, am gândit eu și, ca orice licurici care se respectă, am pornit la plimbare prin grădină în straiele mele lucitoare. Undeva, spre capătul orașului, zării un mesteacăn stufos, aplecat pe o parte, iar o melodie romantică și un dor lăuntric păreau să-mi conducă pașii spre el. Ca un castel semeț îmi părea acum. Deasupra intrării scria „Copacul Depărtărilor”.
Am bătut în poartă. Portarul nu era nimeni altul decât Moș Cratiță, care mă pofti vesel în salon, agățându-mi jobenul în cuierul de lemn alb, în timp ce Zâna Mătăsuță mă luă de ... picioruș și mă prezentă celorlalți licurici din Sala Dansurilor Depărtărilor. Perdele lungi, decorate cu floricele albăstrii de nu-mă-uita, atârnau acoperind ferestrele, atingând parchetul alb-gălbui, de fildeș. Candele de cleștar deasupra capetelor tuturor, dădeau impresia de petrecere regală. Lucru foarte adevărat, deoarece Joe și doamna Spălăceală fuseseră unși ca rege și regină pe Tărâmul Dansurilor Depărtărilor chiar în acea seară. Numai surioara lui Joe, Beth, se smiorcăia într-un colț întunecos pentru că nimeni în afară de domnul Barbă-Lungă și de domnișoara Tranca-Tranca nu îi lăudase rochița.
Toată suflarea adunată dansa, strălucitoare, în costumașe de licurici, până la miez de noapte, când Lună-Plină și Zâna Mătăsuță anunțară sfârșitul balului. Când m-am trezit a doua zi, să pornesc spre școală, băiețelul din oglindă mă privea din nou cu ochii mei de copil. Prins în ornamentul de lemn de trandafir al oglinzii stătea costumașul meu de licurici, pe care îl îmbrăcasem cu o noapte în urmă la castelul fermecat.
______
Structura compunerii narative
1. Introducerea:
- este prima parte a compunerii, în care sunt prezentate reperele de spațiu și de timp, precum și personajele participante la întâmplare
2. Cuprinsul:
- prezentarea întâmplării propriu-zise în ordinea logică a desfășurării evenimentelor
- a nu se insista mult pe descrierea cadrului acțiunii
- a se respecta momentele acțiunii (intriga, desfășurarea acțiunii, momentul culminant, deznodământul)
- păstrează persoana la care se face povestirea (persoana I sau persoana a III-a)
3. Încheierea:
- finalul compunerii reprezintă rezolvarea conflictului, decizia luată sau impresia generală pe care ne-a lăsat-o întâmplarea.