Limba română, întrebare adresată de r3z123, 9 ani în urmă

imagineaza ti ca Aladin foarte mandru de lampa sa o imprumuta vechilor lui prieteni .Inventeaza un motiv anume in care Aladin regreta decizia .Povesteste in 10 randuri si la final formuleaza o invatatura

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
92

╔════════♥

  Bună!  

╚════════♥

╔════════♥

  Răspuns:  

╚════════♥

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, locul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

    În deșertul nemărginit, trăia Aladin, într-un palat frumos, alături de prințesa lui. Tărâmul stăpânit de el era mare și oamenii erau atât de fericiți pentru că stăpânul lor era bun și le înțelegea nevoile. Însă, puțini știau că secretul reușitei lui era Duhul din lampa fermecată, care îi era cel mai bun prieten.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

    Zilele senine curgeau unele după altele. Într-o zi, însă, vechii lui prieteni, Rajah și Nalu, au venit în vizită la Aladin, dar chipurile lor reflectau disperarea din suflet. Ascultându-le povestea, Aladin a aflat că cei doi și-au pierdut casele din pricina mâniei sultanului din vecinătate. Plin de empatie față de prietenii lui, Aladin s-a hotărât să le împrumute lampa. Știa că Duhul va avea grijă de ei și viața lor va fi din nou mai bună. Cei doi au fost foarte fericiți, au luat lampa și s-au dus către casele lor. Vechiul lor prieten Aladin i-a ajutat să vadă spre un viitor mai bun.

     Deși aveau lumea la picioare, cei doi au început să se certe pe lampă. Rajah își dorea să devină sultan, dar Nalu își dorea să aibă o casă mare în care copiii lui să nu ducă lipsă de nimic! Nu se puteau decide cine va folosi primul lampa și au început să se contrazică în fața palatului lui Aladin. Au început să se bată crunt și, la un moment dat, când Rajah a frecat lampa cu mâna, a ieșit Duhul.

-Stăpâne, care este dorința ta?

-Îmi doresc să îl faci pe Nalu să dispară, să ajungă pe partea cealaltă a lumii! Nu mai vreau să îl văd! Nu îmi e prieten!

Duhul a respectat porunca și Nalu a dispărut. Zâmbind perfid, Rajah a luat lampa și și-a continuat drumul spre casă. Lăcomia sa nu s-a oprit și a doua lui dorință a fost să fie stăpân peste deșert. Văzând că tărâmul lui Aladin e mai frumos decât al lui, deși nu mai avea lampa, lăcomia și răutatea lui s-au mărit și mai tare. A vrut să-l facă și pe Aladin să dispară și a uitat de gestul nobil pe care l-a făcut prietenul său pentru el ca să-l salveze. A uitat de Nalu, care i-a fost mereu alături. Atunci, Duhul nu i-a mai ascultat porunca și a făcut să se evapore tot tărâmul lui Rajah, zicând:

-Aladin mi-a dat poruncă să te servesc, dar condiția era una singură! Dacă aveai să ajungi un om orbit de putere, să-ți uiți prietenii și să-ți vinzi sufletul, aveai să pierzi tot. Asta s-a și întâmplat!

Zicând acestea, Duhul a revenit în palatul lui Aladin, Nalu a devenit soldat de onoare la curtea sa, iar Rajah a fugit mâncând pământul de rușine. Aladin a regretat că a oferit lampa și a avut încredere într-un vechi prieten, care s-a dovedit a fi un om slab în fața puterii absolute, uitând de oamenii de lângă el și de propriul suflet.

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

     Așadar, niciodată să nu ai încredere oarbă în prieteni, pentru că prietenia se demonstrează în cele mai grele timpuri. Unii oameni pot fi altruiști, precum a fost Aladin, iar alții doar profitori, precum a fost Rajah.

  • ÎNVĂȚĂTURA:

     Așadar, niciodată să nu ai încredere oarbă în prieteni, pentru că prietenia se demonstrează în cele mai grele timpuri. Unii oameni pot fi altruiști, precum a fost Aladin, iar alții doar profitori, precum a fost Rajah.

╔════════♥

  Explicație:  

╚════════♥

  • COMPUNERE NARATIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor.

Caracteristici:

  - modul de expunere predominant este narațiunea;

  - accentul se pune pe acțiune, pe întâmplări;

  - evenimentele sunt împărțite pe momentele subiectului (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământ);

  - personajele participă la acțiune și o dinamizează;

  - abundența verbelor.

╔═══════════════════════♡

Echipa #BrainlyRO vă urează succes!

╚═══════════════════════♡

Alte întrebări interesante