Istorie, întrebare adresată de july38, 8 ani în urmă

Imaginează ți că ești un funcționar care investighează crimele regimului Antonescu împotriva evreilor și romilor din această postură întocmește un raport în care să arăți abuzurile comise și cine o fost responsabili

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DaniPetrescu007
1

Răspuns:

Responsabilitatea lui Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina şi Transnistria este indiscutabilă. Şi totuşi, supravieţuirea evreilor din Muntenia, Moldova şi sudul Transilvaniei s-a datorat deciziei acestuia din toamna anului 1942, de a amâna, pe termen nedefinit, deportarea evreilor români în Polonia. Antonescu însuşi declara, în timpul procesului său din 1946: ”dacă evreii din Ţara Românească mai trăiesc, trăiesc datorită mareşalului Antonescu” ; unii au menţionat şi legăturile sale cu evreii ca factor de influenţă a acestei decizii.

Însă, în general, Ion Antonescu era dominat de aversiunea sa faţă de evrei şi de iudaism. El şi-a dat în vileag această ură într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri din 15 aprilie 1941: “Dau drumul mulţimii să-i masacreze. Eu mă retrag în cetatea mea, şi după ce-i masacrează, pun iarăşi ordine”. Aceste cuvinte au constituit o anticipare corectă a ceea ce s-a petrecut în Iaşi, la scurt timp după aceea. În numeroase ocazii, Antonescu personal a fost la originea elaborarii măsurilor specific antisemite adoptate de statul român fascist: la 19 iunie, ordona închiderea tuturor “cafenelelor evreieşti comuniste”, identificarea şi completarea listelor – pe regiuni – cu “toţi jidanii, agenţii comunişti sau simpatizanţi”; Ministerul de Interne trebuia “să le interzică circulaţia” şi să fie în măsură “a face cu ei ce voi ordona, când va fi momentul oportun”; imediat după aceasta, la 21 iunie 1941, Ion Antonescu a dispus ca toţi evreii apţi cu vârsta între 18 şi 60 de ani, din satele dintre Siret şi Prut, să fie evacuaţi în lagărul de la Târgu Jiu, în Oltenia. Membrii familiilor celor deportaţi, precum şi ceilalţi evrei din satele moldovene au fost evacuaţi în cele mai apropiate localităţi urbane.

Alte întrebări interesante