Limba română, întrebare adresată de geomiha, 9 ani în urmă

Imaginează-ți ca intr-o noapte au dispărut din lume toate poveștile... Scrie un text in care sa povestești ce s-a întâmplat. Strecoară in povestea ta un scurt dialog și...un pic de bucurie!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
87

╔════════❀  

Bună!  

╚════════❀

╔════════❀  

Răspuns:  

╚════════❀

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului imaginar, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și o introducere scurtă despre tema aleasă.

   Întunericul nopții cuprindea orașul. Mii și mii de steluțe sclipitoare au început să lumineze cerul, formând o horă veselă în jurul reginei nopții. Regina, care veghea somnul nostru dulce, se înălța mândră că era timpul ei să strălucească! Copiii se pregăteau să doarmă sub mângâierile calde ale părinților și eu o așteptam pe mama să-mi citească o poveste, ca în fiecare noapte.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă)

    Închid ochii pentru câteva clipe, gândindu-mă că o să apară mama din moment în moment. Dintr-o dată, văd o lumină puternică și mă trezesc, speriată! Nu mai eram în camera mea, iar pătuțul meu se afla în mijlocul unei curți împărătești. O strig pe mama. Nu-mi răspunde nimeni. Mă plimb prin curte dezorientată și aud pe cineva care plânge încet. După o statuie zărisem câțiva pitici plângăcioși. I-am întrebat grăbită:

-De ce plângeți, piticilor?

-Vai, vai! Dar tu nu știi? Ne-a dispărut Albă-ca-Zăpada din căsuță, Cenușăreasa am auzit că a dispărut și ea, iar de Motanul Încălțat nu a mai auzit nimeni de foarte mult timp! Nu mai există povești pe lumea asta!

-Dar unde au dispărut toate poveștile? Întreb eu și mai nedumerită.

-Vrăjitoarea Gorgona a ordonat ca toate poveștile din lume să dispară și personajele să nu mai fie găsite niciodată! Îmi răspunde un pitic morăcănos.

-O să vă ajut și o să recuperăm împreună poveștile pierdute!

Am pornit împreună cu piticii orfani să o căutăm pe vrăjitoarea cea rea. Ne aflam în curtea castelului ei. Vrăjitoarea ne căuta. Piticii erau singurele personaje care au mai rămas în lume și ea îi căuta pentru a-i face să fie dați uitării. Copiii din întreaga lume nu mai știau nicio poveste! Copilăria lor era lipsită de bucuria aventurilor lui Nică din "Amintiri din copilărie", de gingășia Cenușăresei și de înțelepciunea Frumoasei din "Frumoasa și Bestia". Ce pierdere!

    Când ne-a găsit, i-a făcut pe pitici să dispară. N-am putut suporta pierderea lor și i-am spus hotărâtă:

-Niciodată nu o să poți distruge frumusețea poveștilor! Eu le iubesc și fiecare copil simte asta!

-Nu ai nicio putere să mă învingi pe...

Atunci, pe loc, vrăjitoarea s-a transformat într-o zână frumoasă și nu și-a mai sfârșit vorbele. Poveștile au reapărut, piticii o îmbrățișau cu larimi în ochi pe Albă ca Zăpada și domnea o bucurie imensă în acel lor. Zâna mi-a spus că datorită curajului meu blestemul în care era prinsă s-a dezlegat!

  • ÎNCHEIERE - oferim o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

    Mi-am deschis ochii și... minune! Era doar un vis! Carte de povești era pe noptieră și razele soarelui o luminau puternic. Cât de bine era că aveam din nou poveștile în viața noastră! M-am așezat la birou, mi-am luat stiloul în mână și am început să-mi scriu povestea din vis.

╔════════❀  

Explicație:

╚════════❀

* Dialogul a fost evidențiat prin scrierea îngroșată.

____________________________

  • COMPUNERE NARATIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor.

* Caracteristici:

  - modul de expunere predominant este narațiunea;

  - accentul se pune pe acțiune, pe întâmplări;

  - evenimentele sunt împărțite pe momentele subiectului (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământ);

  - personajele participă la acțiune și o dinamizează.

  

╔════════❀  

Succes!

╚════════❀

Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă