Limba română, întrebare adresată de tudorale2021, 8 ani în urmă

Imaginează-ți că te afli în ipostaza lui Vlad Ionescu: eşti din Braşov şi ai pornit către localitatea Hoghiz, unde locuiesc bunicii tăi, pentru a petrece alături de ei vacanța de iarnă! Priveşte cu atenție harta de mai jos, alege traseul pe care vrei să-l urmezi şi scrie o narațiune de minimum 150 de cuvinte care să conțină o întâmplare petrecută de-a lungul acestui drum. În redactarea compunerii:​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
2

Îți sugerez ca în alcătuirea acestei compuneri să te folosești fie de imaginația ta, fie de experiența ta personală, fie de ambele variante. Astfel, vei putea contura o narațiune care să impresioneze.

Vei avea nevoie să respecți structura, și anume să ai început, cuprins și încheiere. Pe baza acestui schelet, poți relata detalii care să compună împreună narațiunea pe care îți dorești să o construiești.

Conform cerinței, trebuie să folosești narațiunea subiectivă – persoana I.

În începutul (adesea numit și incipitul) narațiunii, îți sugerez să oferi un context narațiuniiCu ocazia vacanței de iarnă, îmi vizitez bunicii care locuiesc în localitatea Hoghiz; Vacanța de iarnă reprezintă pentru mine un motiv de bucurie întrucât am posibilitatea de a-mi vizita bunicii etc. Poți menționa și mijlocul de transport – cu trenul/ cu mașina/ cu autobuz etc. Poți relata puțin despre cum te simți tu în legătură cu faptul că îți vei vedea bunicii/ în legătură cu drumul pe care trebuie să îl parcurgi etc.

Îți sugerez să pui în cuprins întâmplarea pe care trebuie să o expui. Aici poți să îți imaginezi ceva sau să povestești ceva ce chiar ți s-a întâmplat la un moment dat în timpul unei călătorii. Lasă-ți imaginația să te ajute. Spre exemplu, ai putea spune că mijlocul de transport s-a defectat, fiind astfel blocată într-o zonă fără semnal la telefon, și ți-a fost imposibil să îți contactezi rudele (despre care mai apoi poți spune în final că erau îngrijorate și s-au bucurat să te vadă bine); având în vedere condițiile meteorologice pe timp de iarnă, poți relata despre o ninsoare abundentă care a făcut imposibil de continuat drumul, s-au format coloane de mașini, aglomerație, frig aspru specific iernii, în timp ce așteptați deblocarea drumului ți-ai făcut un/o prieten/ă despre care ai aflat că vine dintr-o țară îndepărtată etc. Îți sugerez să descrii și sentimentele pe care le-ai simți în momentul respectiv, pentru a putea construi un tablou cât mai ușor de imaginat pentru cititor.

Încheierea ți-aș recomanda să cuprindă rezultatul întâmplării toate s-au terminat cu bine, spre exemplu; sentimentele și starea cu care ai rămas în urma întâmplării, momentul în care ai ajuns la bunicii tăi ce te așteptau cu o masă caldă și prăjituri, spre exemplu.

Toate acestea vor compune o narațiune de impact, cu condiția să nu uiți să respecți câteva lucruri atunci când o scrii:

- Oferă o axă cronologică – descrie lucrurile în ordinea în care s-au întâmplat.

- Folosește-te de imaginația ta, conturându-ți originalitatea și unicitatea.

- Respectă normele de ortografie și gramatică.

- Respectă cerința.

Mai multe informații ce te-ar putea ajuta în realizarea narațiunii tale: https://brainly.ro/tema/782798

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante