Limba română, întrebare adresată de lenutaturcea9, 8 ani în urmă

Imaginează ți că te întorci acasă după o perioadă mai lungă de timp Scrie un text narativ cel puțin 150 de cuvinte în care să precizezi întâlnirea cu animalul tău de companie incluzând o secvență dialogată de minimum patru replici și una descriptivă de minimum 30 de cuvinte ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TaniaT
4

Haide să ne amintim ce este un text narativ, descriptiv și dialogul înainte de a începe.

  • Textul narativ reprezintă modalitatea de comunicare prin care autorul relatează evenimente sau chiar întâmplări, fie acestea reale sau imaginare, la care iau parte în mod direct sau indirect diferite personaje. Narațiunea este modul de expunere principal al textului narativ.

Astfel, îți vei putea începe textul în felul următor:

Am fost într-o excursie cu familia la mare acum câteva zile, dar tocmai ne întorceam acasă cu mașina.

Când am intrat în casă, acompaniat de bunica mea, mi-am regăsit motanul care pur și simplu se oprise paralizat pentru moment, neștiind ce fel de intruși au intrat peste el în casă!

  • Textul descriptiv literar evocă fenomene, scene, persoane sau obiecte ale naturii, scopul său fiind de a impresiona autorul. Totodată, rolul textului descriptiv este acela de a transmite trăiri, stări, idei și emoții ale autorului raportat la peisajul sau portretul descris.

La partea descriptivă se presupune că ar trebui să vorbești despre animalul tău de companie. Așadar, te poți ghida după următorul exemplu:

Îl aveam pe Tomi de 5 ani. Reușisem să-mi conving părinții să adoptăm un animăluț, o pisică. Zis și făcut. Avea 10 luni pe atunci și era atât de mic, că îți încăpea în palmă. E alb, ca un norișor, un bulgăre de zăpadă pufos, cu piciorușele pictate negru, de parcă poartă pantofi. Are nasul roz și un punctuleț negru pe obrazul stâng.

  • Dialogul reprezintă convorbirea dintre două sau mai multe persoane.

Aici vei formula o scurtă convorbire între familie și narator. Spre exemplu:

- A fost foarte liniștit cât ați fost plecați, mai că nu intra în depresie, menționase bunica.

- Da? Bietul de el...cred că a crezut că l-am abandonat! exclamă surioara mea.

Mai jos găsești informații în legătură cu textul narativ:

https://brainly.ro/tema/782798

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante