Limba română, întrebare adresată de shejakyedes, 8 ani în urmă

imaginează-ți ca un prieten iti scrie un e-mail, recomandându-ți să citești "Capul de zimbru" de vasile Voiculescu, încheiat astfel : " În ce mă privește,cred ca obiectele foarte scumpe își pierd valoarea sentimentală". Redacteaza un răspuns de 150-300 de cuvinte, care sa reprezinte opinia ta despre aceasta afirmatie. În redactarea textului vei avea in vedere:
• să formulezi clar opinia ta;
• să formulezi doua argumente care să-ți susțină opinia;
• să aduci cate un exemplu relevant pentru fiecare argument formulat;
• să utilizezi conectori adecvati pentru a asigura legatura dintre argumente si exemple;
• să respecți normele ortografice si de punctuație.
dau coroana urgent ! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legend68
54

Răspuns:

Dragă prietene, îți mulțumesc că mi-ai scris, iar în primul rând, îți mulțumesc pentru această recomandare, căci, într-adevăr, aveam nevoie să citesc ceva. Însă afirmația ta este cea care m-a pus pe gânduri, și aș vrea să îmi spun punctul de vedere. Acum stau și mă gândesc: oare obiectele alea enorm de scumpe, au o valoare sentimentală? Dacă nu, înseamnă că toată splendoarea și faima acelui obiect e în zadar. Căci la ce bun atâta bogătie dacă nu înseamnă ceva? Dacă nu reprezintă nimic? In primul rând, sunt tentată să cred că orice obiect, fie el scump sau ieftin, are o valoare sentimentală. Însă dacă ar fi să facem o comparație, vom descoperi cu mare uimire că tocmai cele mai ieftine bunuri, lucrurile alea simple - acestea au o mai mare și covârșitoare valoare sentimentală. Probabil acestea sunt dăruite din mai multă iubire, mai mult drag iar cele scumpe sunt dăruite doar din dragul de a dărui, oamenilor acelora fără să le mai pese și de sentimentalism, ci doar de grandoarea și splenodare. Mă întristez din ce în mai mult când văd și observ cum cei mai mulți se fălesc si se mândresc că au dăruit sau chiar au primit obiecte de o bogăție nemaipomenită. Însă doar bogăția poate să reprezintă un obiect? Din nefericire, da. Si uite ce adevăr trist: "obiectele foarte scumpe îşi pierd valoarea sentimentală". În al doilea rând, cred cu tărie că mai sunt și excepții de la acest adevăr crud. Căci, chiar personajul Tomuț, din cartea pe care mi-ai recomandat-o, acesta își prețuia enorm de mult timbrul rar și scump. Poate tocmai faptul că era atât de rar și scump îl făcuse pe al nostru personaj să țină la acel obiect. Sau poate că îl primise de la o persoană tare dragă lui și de

aceea îl proteja cu prețul vieții, căci, îi ținuse și noroc. Şi uite cum am plecat și am ajuns din nou la premisă: toate lucrurile, indiferent de bogăția lor, sau de inferioritatea lor, poate avea o enormă valoare sentimentală. Însă acest fapt, depinde de la om la om, căci unuia poate să-i placă pentru o perioadă scurtă de timp un obiect scump (și astfel îşi pierde valoare sentimentală), iar altuia poate să-i placă un obiect scump pentru mult timp și totodată să îl prețuiască mult. Apoi, mai există și categoria aceea de oameni care prețuiesc obiectele indifetent de grandoare sau simplitate, căci valoarea sentimentală se poate construi prin persoana care ți-a dăruit acel obiect sau prin intermediul trăirii unei bucurii sau reușite, astfel obiectul respectiv devenind un fel de trifoi cu 4 foi. Aşadar prietene, acesta este punctul meu de vedere, referitor la afirmația ta. Poate nu am 2 argumente tocmai solide, căci nu sunt întru-totul de acord cu afirmați ta și nici de acord cu faptul că obiectele scumpe nu își pot pierde din valoarea sentimentală, însă sper că ți-am mai deslușit niste semne de întrebare. Rămâi cu bine și astept cu nerăbdare să îmi mai scrii. Cu drag, al tău prieten. Explicație: Bună! Am încercat să fac compunerea din perspectiva mea, însă am adăugat și un argument care să susțină textul suport. Însă dacă nu îți place, poți scrie doar primul argument și îți formezi tu o concluzie. Sper din suflet că te-am putut ajuta! O noapte liniştită!


enirap: multumesc ai fost de mare ajutor!;)
Alte întrebări interesante