Limba română, întrebare adresată de gabbygabriella98, 8 ani în urmă

Imagineaza-ti ca un prietenul iti scrie un e-mail, recomandandu-ti sa citesti Capul de zimbru de Vasile Voiculescu,incheiat astfel:In ce ma priveste,cred ca obiectele foarte scumpe iti pierd valoarea sentimentala.Redacteaza un raspuns de 150-300 de cuvinte, care sa reprezinte opinia ta despre aceasta afirmatie.

Am nevoie urgent!!Dau coroana!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anais444
245

Răspuns:

Dragă prietene, îți mulțumesc că mi-ai scris, iar în primul rând, îți mulțumesc pentru această recomandare, căci, într-adevăr, aveam nevoie să citesc ceva. Însă afirmația ta este cea care m-a pus pe gânduri, și aș vrea să îmi spun punctul de vedere. Acum stau și mă gândesc: oare obiectele alea enorm de scumpe, au o valoare sentimentală? Dacă nu, înseamnă că toată splendoarea și faima acelui obiect e în zadar. Căci la ce bun atâta bogăție dacă nu înseamnă ceva? Dacă nu reprezintă nimic?

În primul rând, sunt tentată să cred că orice obiect, fie el scump sau ieftin, are o valoare sentimentală. Însă dacă ar fi să facem o comparație, vom descoperi cu mare uimire că tocmai cele mai ieftine bunuri, lucrurile alea simple - acestea au o mai mare și covârșitoare valoare sentimentală. Probabil acestea sunt dăruite din mai multă iubire, mai mult drag iar cele scumpe sunt dăruite doar din dragul de a dărui, oamenilor acelora fără să le mai pese și de sentimentalism, ci doar de grandoarea și splenodare. Mă întristez din ce în mai mult când văd și observ cum cei mai mulți se fălesc și se mândresc că au dăruit sau chiar au primit obiecte de o bogăție nemaipomenită. Însă doar bogăția poate să reprezintă un obiect? Din nefericire, da. Și uite ce adevăr trist: "obiectele foarte scumpe își pierd valoarea sentimentală".

În al doilea rând, cred cu tărie că mai sunt și excepții de la acest adevăr crud. Căci, chiar personajul Tomuț, din cartea pe care mi-ai recomandat-o, acesta își prețuia enorm de mult timbrul rar și scump. Poate tocmai faptul că era atât de rar și scump îl făcuse pe al nostru personaj să țină la acel obiect. Sau poate că îl primise de la o persoană tare dragă lui și de aceea îl proteja cu prețul vieții, căci, îi ținuse și noroc. Și uite cum am plecat și am ajuns din nou la premisă: toate lucrurile, indiferent de bogăția lor, sau de inferioritatea lor, poate avea o enormă valoare sentimentală. Însă acest fapt, depinde de la om la om, căci unuia poate să-i placă pentru o perioadă scurtă de timp un obiect scump (și astfel își pierde valoare sentimentală), iar altuia poate să-i placă un obiect scump pentru mult timp și totodată să îl prețuiască mult. Apoi, mai există și categoria aceea de oameni care prețuiesc obiectele indifetent de grandoare sau simplitate, căci valoarea sentimentală se poate construi prin persoana care ți-a dăruit acel obiect sau prin intermediul trăirii unei bucurii sau reușite, astfel obiectul respectiv devenind un fel de trifoi cu 4 foi.

Așadar prietene, acesta este punctul meu de vedere, referitor la afirmația ta. Poate nu am 2 argumente tocmai solide, căci nu sunt întru-totul de acord cu afirmați ta și nici de acord cu faptul că obiectele scumpe nu își pot pierde din valoarea sentimentală, însă sper că ți-am mai deslușit niște semne de întrebare. Rămâi cu bine și aștept cu nerăbdare să îmi mai scrii. Cu drag, al tău prieten.

Explicație:

Bună! Am încercat să fac compunerea din perspectiva mea, însă am adăugat și un argument care să susțină textul suport. Însă dacă nu îți place, poți scrie doar primul argument și îți formezi tu o concluzie. Sper din suflet că te-am putut ajuta! O noapte liniștită!


Iulie20: Compunerea este deosebita dar viziunea mea era altfel. Eu cred ca obiectele de vaoare erau facute de oameni crezand ca o sa fiu obiecte valoroase sentimental, credeau ca pot cumpara fericirea cu banii, dar cu timpul si-au da seama ca depinde de om, asa cum ai spus si tu. Dar acele obiecte scumpe nu sunt doar niste bani aruncati ba de multe ori ei ofera o amintire de neuitat. Multumesc pentru ascultarea opiniei mele, si chiar imi place compunere, este foarte bine facuta, te felicit !
robertadimianu11: E geniala compunerea ta.Multumesc din suflet!
robyyt27: Dar nu trebuia să fie din perspectiva cui dă recomandarea, nu din cea a celui ce o primește?
Arianna20: Este deosebita, dar nu respecta cerinta. Da, intr-adevar raspunde la afirmatie, dar tu trebuia sa redactezi un text argumentativ
anais444: Adriana dragă, din câte știu, un text argumentativ trebuie să conțină o opinie (un început), două argumente (în primul rând, în al doilea rând) și o concuzie (la mine e ultimul paragraf introdus prin cuvântul "așadar"). Nu vrei să îmi arăți tu cum se redactează un text argumentativ? :) Căci poate eu am predat greșit la elevii din clasa mea, zic și eu.
robertadimianu11: eu zic sa nu o bagi în seama :)
Alte întrebări interesante