Îmi doresc urgent cine mă poate ajuta informații despre Dacii și românii
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
introducere:
Țara noastră a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Arheologii au găsit în pământ unelte din piatră sau os, din bronz sau fier, care dovedesc că aici au trăit oameni cu mii de ani in urmă.
Istoria oricărui popor, povestea lui, începe cu strămoșii din care coboară, iar strămoșii poporului nostru au fost dacii și romanii.
despre daci:
Dacii au trăit pe pământul patriei noastre acum două mii de ani. În acele vremuri țara se numea Dacia si era vestită prin bogăția si frumusețea pământului, dar mai ales prin hărnicia și vitejia locuitorilor.
Dacii erau oameni voinici, purtau parul retezat pe frunte si lăsat în plete pe umeri. Se îmbrăcau cu cămăși de pânză, lungi până la genunchi. Purtau ițari strânși pe picior. Iarna se îmbrăcau cu cojoace sau sumane cu glugă. Se încălțau cu opinci. Cei bogați își acopereau capul cu căciuli rotunde; săracii umblau mai mult cu capul descoperit. Femeile își strângeau părul într-un coc, la spate. Se îmbrobodeau adesea cu marame, țesute și cusute frumos, își îmbodobeau cămășile cu cusături înflorate, iar fustele le făceau lungi si largi.
Ocupațiile de căpetenie ale dacilor erau agricultura si păstoritul. Cultivau grâul, meiul, pomii fructiferi si vița de vie. Le plăcea mult sa crească albine. Vânau animale sălbatice din paduri; cei de pe malul râurilor se îndeletniceau și cu pescuitul. Erau și meșteri iscusiți. Scoteau fier din Munții Banatului, își făceau unelte și arme. Din argint și din aur, scos din Munții Apuseni, făceau brățări, cercei, vase. Având mare dragoste pentru tot ce este frumos, împodobeau cu desene si crestături oalele din lut și porțile caselor, armele, scuturile sau coifurile. Dacii își făceau case din lemn sau piatră. Pe vârfuri de dealuri si chiar in munți, înălțau cetăți semețe, întărite cu ziduri groase de piatra.
reprezentanți ai dacilor: Burebista și Decebal.
despre romani:
Din vechime, romanii se dovediseră a fi foarte buni soldați. Cu armele in mâini, în veacuri de lupte, romanii au supus zeci de popoare și și-au întins hotarele în jurul Mării Mediterane, pe trei continente: Europa, Africa si Asia. Buni gospodari, ei au construit sute de orașe. Au alcătuit legi pentru orânduirea vieții oamenilor. Limba romanilor era limba latina. Era o limba frumoasă cu ajutorul căreia puteau tălmăci simțiri și gânduri înalte. Ea a ajuns sa fie vorbită aproape de întreaga lume europeană din acea vreme.
reprezentanți ai romanilor: Împăratul Traian.