Limba română, întrebare adresată de Alex2573, 9 ani în urmă

Imi faceti si mie rezumatul nuvelei Alexandru Lapuseanu, va rog. Cel mai bun raspuns primeste coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anamy
6
Capitolul I cuprinde expozitiunea (întoarcerea lui Alexandru Lapusneanul la tronul Moldovei, în 1564, în fruntea unei armate turcești și întâlnirea cu solia formata din cei 4 boieri trimiși de Tomsa: Veverița, Motoc, Spancioc, Stroici) și intriga (hotărârea domnitorului de a-si relua tronul și dorința sa de răzbunare față de boierii trădători).
Capitolul al II-lea corespunde, ca moment al subiectului, desfășurării acțiunii și cuprinde o serie de evenimente declanșate la reluarea tronului de către Alexandru Lapusneanul:fuga lui Tomsa în Muntenia, incendierea cetăților, desființarea armatei pământene, confiscarea averilor boierești, uciderea unor boieri, intervenția doamnei Ruxandra pe lângă domnitor pentru a înceta cu omorurile și promisiunea pe care acesta i-o face.
Capitolul al III-lea conține mai multe scene: participarea și discursul domnitorului la slujba duminicala de la mitropolie, ospățul de la palat și uciderea celor 47 de boieri, omorârea lui Motoc de mulțimea revoltata și "leacul de frica" pentru doamna Ruxandra. Capitolul cuprinde punctul culminant.
În capitolul al IV-lea, este înfățișat deznodământul, moartea tiranului prin otrăvire. După 4 ani de la cumplitele evenimente, Lapusneanul se retrage în cetatea Hotinului. Bolnav de friguri, domnitorul este călugărit, după obiceiul vremii. Deoarece când își revine amenință să-i ucidă pe toți (inclusiv pe propriul fiu, urmașul la tron), doamna Ruxandra accepta sfatul boierilor de a-l otrăvi. Cruzimea actelor sale este motivată psihologic prin dorința de răzbunare pentru trădarea boierilor în prima domnie.
Alte întrebări interesante