Limba română, întrebare adresată de mihneamc27ozo41n, 8 ani în urmă

Imi poate enumera si mie cineva personajele din cartea: Cartea Oltului de Geo Bogza?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
2

Răspuns:

"Cartea Oltului" de Geo Bogza reprezintă un jurnal de călătorie, iar personajele prezente sunt oamenii pe care îi întâlnește pe drumurile străbătute de autor.

■ "Șase oameni, trei bărbați și trei femei....Porniți, pe cînd nu se luminase bine de ziuă, din Voșlobeni, satul lor de cîmpie."

■ "săteni și păstori"

■ "Bătrînul, însă, nu îi urmă. Cu un topor în mînă, se afundă în pădure: în întunecimea ei..."

■ "țăranii de pe această nobilă fîșie de țară..."

■ "oamenii acestui ținut cîntă cel mai mult, și cu cel mai mult har, purtați de sinceritatea sentimentului și de largi aripi ale fanteziei, e dragostea. Dragostea, presimțirea, așteptarea și împlinirea ei..."

■ "Oltul întîlnește acum cei mai frumoși oameni ce s-au ivit vreodată pe malurile lui. Nimic nu poate întrece armonia cu care li se îmbină liniile obrazului și nici vigoarea cu care, pe fondul măreț al priveliștii, li se sculptează statura. Atunci cînd se arată, singuri sau în grup, oricare ar fi împrejurarea, s-ar crede că sînt desprinși dintr-o frescă. Vîrstnici și tineri se uită în jurul lor cu mîndrie, ceas de ceas și întreaga viață, de parcă ar face pururi parte dintr-un alai domnesc."

■ "Copiii, nici ei, cînd e să fie gătiți, nu rămîn mai prejos. Mai toți par pui de voievozi, coconi, moștenitori ai unui sceptru pe care nu-l vor pierde niciodată. Sînt atît de chipeși și demni în gingășia lor.."

■ "Fetele, mai ales, dau prilej întregii taine și armonii a creației să se întrupeze într-o singură ființă."

Alte întrebări interesante