Biologie, întrebare adresată de greenfrog74, 8 ani în urmă

Imi poate explica cineva cum se formeaza potentialul de actiune in cazul neuronilor?
DAU FUNDA!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreealaw
7
Pai.. presupun ca stii ca P.A. este modificarea temporara a potentialului de membrana. Iti fac un desen.
Sper ca intelegi ca acolo am scris PRAG, DEPOLARIZARE, REPOLARIZARE. Astea sunt fazele P.A.-ului nu numai pt neuron, ci pt orice celula. La ele difera doar mecanismele de producere, aspectul si durata, dar principiul de baza e acelasi.
Pragul inseamna ca celulele excitabile se depolarizeaza rapid daca valoarea potentialului de membrana a atins un nivel critic. Odata ce acest "prag" a fost atins, depolarizarea e spontana.
Depolarizarea este panta aceea ascendenta(adica, care URCA). Asta se produce deoarece canalele pt Na(sodiu) se deschid pt ca el sa intre in celula. In depolarizare canalele pt Na sunt deschise, iar cele pt K sunt inchise. Tocmai am spus ca in faza de depolarizare Na a intrat in celula. Na si K nu pot sta in celula in acelasi timp, ceea ce inseamna ca K trebuie sa iasa. Asta inseamna ca incepe urmatoarea faza care se numeste REPOLARIZARE.
Repolarizarea este panta descendenta(care coboara) si ea se produce deoarece K trebuie sa iasa din celula prin canalele specifice lui in prezenta stimulului. In repolarizare canalele pt K sunt deschise, iar cele pt Na sunt inchise.
Deci ideea e ca pentru a se produce un P.A. mai intai ai nevoie de un impuls puternic ca sa atingi un "prag". Evident ca orice inceput are si un sfarsit, cu mai multe etape. Pompa de Na/K este cea mai improtanta in producerea unui potential de actiune si de aceea exista fazele alea 2, depolarizare si repolarizare. Nu stiu cum sa iti explic mai bine..sper sa intelegi
Anexe:
Alte întrebări interesante