Îmi poate explica cineva teorema celor 3 perpendiculare? (Un desen m-ar ajuta și mai mult)
Răspunsuri la întrebare
sa zicem ca esti pe acoperis, unul mai mic (de magazie) si ca picioarele sunt in centrul podelei de la pod.( te strecori cu capul si mainile prin "varful acoperisului") daca de acolo vei da drumul la o minge (sa presupunem ca nu sare) ea o va lua la vale, in panta, pe drumul cel mai scurt, va ajunge la nivelul jgeabului ( =semiburlan ,la partea cea mai joasa a acoperisului, are rolul sa adune apa) si va cadea apoi jos. Locul de intalnire a mingii cu jgheabul sa il notam cu T, iar jgheabul de la un capat la altul, portiunea dreapta, cu AB.
ce spune teorema: ca 1. duci o perpendiculara in planul podelei podului (o poti trasa cu creta pe podea) din punctul T perpendicular pe AB (ea va trece prin centrul podelei, acolo unde esti si tu, T fiind luat tot la mijlocul lu AB) si 2. dintr-un punct al acestei drepte ridici o perpendiculara (punctul poate sa fie oricare, noi am luat pt. usurinta cel din mijlocul podelei), perpendiculara fiind chiar tu care stai drept, atunci ... 3.luind orice punct de pe aceasta perpendiculara (noi am luat tot pt usurinta inltimea mainii de unde aunci mingea) si unind acest punct cu cel de inceput (punctul T)-unirea aceasta este chiar drumul parcurs de minge- atunci acest drum (parcurs, segment) va fi perpendicular pe AB ! se formeaza un unghi de 90 grade cu vf in T, o cateta de-a lungul lui AB si alta cateta chiar drumul parcurs de minge.(cateta de pe acoperis ete inclinata, dar pastreaza 90 grade cu cealalta cateta, jgheabul)
teorema este imp de exemplu cand vrei sa calculezi distanta de la un punct din spatiu la o dreapta din plan (este traseul pe care il urmeaza mingea, face 90 grade cu dreapta din plan)