Limba română, întrebare adresată de bizarrel, 9 ani în urmă

îmi poate explica și mie cineva, cum se poate demonstra relația titlu-text?


pricoppatricia: Mai intai spui cateva cuvinte despre titlu de ex: este alcatuit din. Acesta indica sugestiv cuprinsul poeziei si este o metafora simbol in majoritatea timpului. Relatia dintre titlu si continut se face cu ajutorul figurilor de stil ( dai exemplu) si al imaginilor artistice ( exemplu)
Petru: La inceput spui "Titlul este o marca paratextuala aflata in directa legatura cu textul" si apoi spui de ce autorul a ales acel titlu
Tidal: Pai relatia titlu-text se bazeaza pe urmatoarea idee : trebuie sa scoti in evidenta ca titlul se afla in perfecta concordanta cu continutul textului .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de RaluSteph14
669
In opinia mea, titlul este un element ce introduce tema sau motivul central si anticipeaza inreg continutul ideatic, reprezentand un prag simbolic prin care cititorul patrunde in universul de semnificatii al operei.
Este alcatuit din(mentionarea partilor de vorbire) si functioneaza ca o oglinda purtata de-a lungul textului ca o celula generatoare cu valoare conotativa.
In primul rand, sugestiile titlului se regasesc la nivelul campului semantic al creatie( ex de cuvinte cheie) Totodata imaginarul poetic se prelungeste si implineste conotatiile titlului sub forama imaginilor artistice ce contureaza ( imaginea naturii, portretul unui personaj...) (exemple de imagini artistice).
In al doilea rand, legatura dintre titlu si text este explicabila la nivelul mesajului artistic. Astfel, tema oerei este...Autorul descrie...(evidentierea mesajului)
Figurile de stil contribuie la modelarea expresiva a idei de titlu, sub forma epitetelor..., metaforelor...
In concluzie, poezia impresioneaza prin mijloacele artistice folosite, fiind o ilustrare sensibila si originala a ideilor exprimate de titlu.
Alte întrebări interesante