Limba română, întrebare adresată de tomacezaralex, 8 ani în urmă

Imi poate face si mie careva un rezumat scurt la Cartea Oltului de Geo Bogza?
Multumesc anticipat!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de truscarazvan987
1

Explicație:

Exista o anumita dificultate in a incadra Car tea Oltului intr-un genliterar anume, deoarece ne aflam in fata unei specii literare noi. Cartea Oltului este, in acelasi timp, reportaj al unei calatorii, poem inproza despre natura, dar si povestire alegorica despre statornicia sivirtutile morale ale poporului roman. in ciuda acestei dificultati deincadrare, Cartea Oltului este o lucrare de o remarcabila omogenitatestilistica.

Urmarind cursul Oltului, de la izvoare lavarsarea in Dunare, scriitorul realizeaza o monografie impresionanta alocurilor invecinate, coborand in folclor si in istorie, descriindnatura salbatica a defileurilor, lupta apelor cu piatra.

Scriitorul considera raul asemenea unui om care isi realizeaza menireape lume, infruntand tenace momentele potrivnice, desfasuran-du-si,impetuos resursele, in epoca de plenitudine, spre a imbatrani apoitreptat si a disparea in nefiinta.

De o deosebita frumusete,prin capacitatea de a sintetiza intr-o imagine singulara o multitudinede date geografice, istorice si folclorice, este secventa in care estedescris locul de geneza a Oltului: „Acel munte, ce de departe de tot seza reste inaltandu-se dea supra lumii, e leaganul unei legende. De peculmile lui au pornii sa si caute tatal, nemaiintors din batalie, ceidoi fii de imparat cu firi atat de deosebite. Muresul, as cultaior. aurmat calea aratata de casa; dar Oltul, chiar de la incepui, a ales undrum pri mejdios, pe care a pornit cu navala tinerelii, pier zandu se defratele sau. Cand. mai tarziu, cu prins de pareri de rau, s-a intorssa-l caute, nu la mai pulul gasi. De atunci, cei doi frati merg prinlume, pierdu(i unul de altul pentru lotdeau na"

Urmarind destinul Oltului, autorul ne infatiseaza sapte momente alezbuciumatului sau drum spre varsare, simbolizand cele sapte trepte aleunei existente: treapta minerala, cand izvoraste din Ilasmasul Mare;treapta vegetala, cand se indreapta spre miazazi; treapta implini riitotale, cand se intoarce spre miazanoapte; treapta vieiii spiritu ale,cand parcurge spatiul Transilvaniei spre apus; treapta marii istorii,cand strabate Carpacii; treapta linistitului amurg, cand traversezacampia si treapta intoarcerii in Cosmos, cand „isi pierde si numele siapele" in Dunare.

Cartea Oltului defineste mai bine decatoricare alta scriere personalitatea lui G. Bogza. El se dovedeste a fiun veritabil arhitect al naturii, pe care o proiecteaza grandios inspiritul nostru, umanizand-o si transformandu-i elementele, iluminand-odin unghiuri cu totul inedite, reflectand-o pe „panza vremii" cusemnificatii multiple, tulburatoare.


tomacezaralex: Multumesc!
Alte întrebări interesante