Limba română, întrebare adresată de SKY31032003, 9 ani în urmă

imi poate scrie cineva...ce se intampla in Mara de Ioan Slavici?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alynab12
11
Mara este o femeie vaduva(defunctul se numea Birzovanu) , are doi copii , o fata si un baiat , Persida(o striga Sida) si Trica.
Mara are ca zestre o casa batraneasca de la mama ei. Ea este o femeie avara(zgarcita) , ea este o femeie care are simtul afacerilor , detinand un pod  in arenda.
Pentru o educatie mai buna ,aceasta o duce pe fiica sa , la o manastire,in grija maicii Aegidia. Iar pe Trica il trimite ca ucenic la mesterul macelar ,Bocioaca.
Mara fiind o femeie zgarcita ,aceste trasaturi reies din faptele sale: strange in fiecare zi bani in trei ciorapi: unul pentru Persida ,unul pentru Trica si unul pentru ea,pentru zile negre si inmormantare.
In timp ce Sida era la manastire si privea pe fereastra ,prin fata ei trece un tanar neam , pe nume Natl ; iar in acea clipa privirile lor s-au incrucisat ,indragostindu-se  instantaneu.
Persida urma sa se casatoreasca cu un tanar ,pe nume Codreanu ce era preot, insa ea nu il iubea. In cele din urma ea se marita cu Natl ,pe ascuns ,cu ajutorul lui Trica si a lui Codreanu ,el oficializand cununia religioasa. Cei doi au plecat la Viena.
Dupa intoarcere ,acestia au luat birtul(carciuma) din spatele sarariei. Persida isi dadea toata silinta ca afacerea sa mearga bine ,dar Natl se schimbase si isi petrecea timpul cu prietenii ,dandu-le de baut acestora ,fara ca ei sa plateasca , a devenit violent atat fizic cat si verbal cu sotia sa.
Persida ,tocmai devenise mama unui baiat. Atunci ei planuiau botezul copilului si au chemat la botez pe Hubar(tatal lui Natl) dar si pe Mara ,acestia stateau la aceeasi masa ,iar Mara era foarte mandra de sine , vrand sa-i dovedeasca lui Hubar ca este pe aceeasi scara sociala cu el ,poate chiar mai bogata decat el.
La botez isi facuse aparitia ,Bandi, fiul nelegitim al lui Hubar dintr-o aventura cu o servitoare. Servitoarea paralizase si murise ,iar copilul a ramas in grija altora.
Bandi il obliga pe Hubar sa recunoasca ca este tatal sau , acesta strangandu-lo de gat ,iar acesta recunoaste . De furia atunci Bandi se napustise asupra lui si-l omori , in acel moment intra Persida si ii surprinde pe acestia rafuindu-se.




SKY31032003: mersi...nu mai am nevoie sa citesc (,) cartea
alynab12: Cu placere!!
Alte întrebări interesante