Limba română, întrebare adresată de rebecamanoleveloiu, 8 ani în urmă

Imi poate spune cineva un rezumat despre mesterul Manole?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bicca333
2

Răspuns:

pentru caderea zidurilor bisericii pe careincercau s-o construiasca. Staretul incearca sa-l convinga pe Manole ca fortele superioare seimpotrivesc cladirii bisericii si ca numai o jertfa umana ar tine zidurile in picioare.

Mesterul nici nu concepe o asemenea idee, stiind ca una dintre Cele zece porunci este sa nuucizi. Gaman, un batran prieten al lui Manole, se ofera sa fie jertfa necesara, insa Mesterul nudoreste sa auda asemenea ganduri.

Dupa plecarea Staretului, apare Mira, sotia lui Manole. Aceasta nu are deloc incredere inBogumil, numindu-l pacatos. Ea crede ca sotul ei nu se mai odihneste deloc din cauza acesteibiserici. Manole se chinuieste sa construiasca acel lacas de sapte ani, tot atatia de cati este casatoritcu Mira.

Cele doua iubiri ale Mesterului sunt sotia sa si biserica pe care doreste s-o cladeasca. El nuintelege de ce cerul i se impotriveste si cauta tot felul de solutii.

Apar sase dintre cei noua zidari pentru a-l vesti pe Mester de prabusirea noilor ziduri alebisericii. Acestia sunt de parere ca nici un loc nu este bun pentru constructie, desi masuratorile suntcorecte. Obositi fiind si satui de atatia chinuri, zidarii vor sa-l abandoneze pe Manole. Gaman iiconvinge insa sa nu se lepede de Mester si pornesc cu totii la locul tragediei pentru a examinafaptele.

Mira ramane acasa, sfatuita fiind de sotul ei, sa se culce.

Actul II

Dimineata devreme, Manole cerceteaza temeliile ruinei. Zidarii sunt convinsi ca nu mai are rostsa incerce, deoarece tot ceea ce ei ridica, noaptea se darama.

Peste putin timp se infatiseaza in fata lor un sol al domnitorului care-i anunta ca Voda vrea savada biserica ridicata. Zidarii si Manole ii spun solului ca pamantul acesta este bantuit si ca trebuieales alt loc. Solul spune ca Voda a cheltuit mult pentru aceasta biserica care trebuia construita in doiani. Au trecut sapte ani si nici macar zidul nu este ridicat. Mesterul mai cere o singura sansa sipromite ca va ridica biserica in curand; el cere doar trei zile.

Dupa plecarea solului, zidarii il intreaba cum a putut fagadui ceva ce le poate cauza moartea. Alsaselea zidar vrea sa plece si ceilalti i se alatura.

Explicație:

cupla


rebecamanoleveloiu: ms
bicca333: cpl
Alte întrebări interesante