Franceza, întrebare adresată de marioolaru67, 8 ani în urmă

imi poate spune cineva viata cotidiana a frantei?​


Tarazanoglu: Cred ca e cam la fel ca cea din Romania.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de buburuza88
0
Ce trebuie sa stii daca vrei sa te muti in Franta. Salariul minim pe economie este de 1188€ net si nu-ti permite o viata normala, este aproape imposibil sa traiesti numai din acest salariu. Din fericire in regiunea pariziana salariile sunt in general mai mari, incepand de la 1500€ si mai sus.

Cumparaturile pentru o luna intreaga te duc undeva pe la 300€ de persoana daca iti faci singur de mancare.

Pentru curent depinde foarte mult daca ai incalzire comuna sau individuala electrica. In cazul in care incalzire este electrica in jur de 150€ pe luna.

Asigurare la masina in jur de 75€ pe luna (aceasta scade in fiecare an daca nu ai nici un accident), asigurare la casa (obligatorie in daca esti in chirie) in jur de 10€.

Administratie :

In general totul se face pe internet, impozitul se declara in luna mai si se plateste in luna septembrie desi incepand cu 2018 acesta se va lua direct din salariu.

Pentru orice are legatura cu actele pentru masina de exemplu, acestea se fac direct pe internet pe site-ul prefecturii de care detii.

Noul presendinte E. MACRON vrea ca pana in 2020 absolut tot ce tine de adminstratie sa fie direct disponibil pe internet (obiectiv zero foi de hartie)

Sanatate :

Spitalele de stat sunt foarte bune, oamenii care lucreaza acolo sunt dedicati si se poarte foarte frumos cu tine.

Costurile sunt acoperite in proportie de 70% de asigurarea de stat, restul de 30% este platit optional de catre o asigarare privata. Pentru cei care muncesc o pot avea la un pret redus ca si beneficiu de munca (35€ in loc de 150€).

De fiecare data cand ai nevoie de ingrijire medicala nu esti nevoit sa scoti nimic din buzunar. O vizita la doctorul de familie costa 25€, bani care iti sunt reintegrati in contul personal a doua zi de catre asigurarea de sanatate.

Educatie;

Zilele de scoala sunt foarte lungi, ele incep la ora 8:00 si se termin la 4:00 sau 5:00 dupa amiaza cu o ora sau doua de pauza la pranz. Acest lucru exista doarece in acest fel parintii isi pot lasa copii la scoala inainte de incepe ziua de lucru (ora 9:00) si ii pot lua de la scoala cand termin. Toate scolile au o cantina unde copii pot manca la pranz o masa completa pentru 3 euro in medie. Altfel, oamenii care lucreaza in acest domeniu sunt foarte dedicati si pasionati de ceea ce fac. Notele sunt de la 0 la 20, iar punctaj maxim nu vei avea niciodata doarece nimeni nu este perfect.

Viata sociala

Franta fiind un stat laic, nu ai voie cu semne religioase in institutii publice (scoli, cladiri administrative, etc...)

Orasul Paris este superb pe timpul verii, nu recomand nimanui sa vina iarna deoarce este foarte multa ploaie.

Franta fiind o tara imensa cam de 3 ori mai mare ca Romania, sunt multe lucuri de vazut, autostrazile sunt foarte multe (11 800 km)ceea ce ajuta la plimbare. In ceea ce priveste permisul de conducere, acesta trebuie schimbat cu un permis francez in primul an de cand ati ajuns in franta .
Sper ca își sunt de folos informațiile !
Alte întrebări interesante